Yrittäjyys on avain asuntosalkun kasvattamiseen - Asuntopehtoori LKV

Yrittäjyys on avain asuntosalkun kasvattamiseen

Törmäsin itse ensimmäisen kerran FIRE:n eli taloudellisen vapauden käsitteeseen noin 10 vuotta sitten kun kuulin Mr. Money Moustachin blogista. Sittemmin ajattelumalli on vuosien varrella levinnyt Suomeen ja on nyt hyvässä huudossa.

Se on itsessään hieno asia ja on kannustanut todella monia nuoria (ja naisia!) sijoittamaan.

Mönkään mennään monesti siinä, että painotetaan kulupuolta. Kuluja voi karsia vain tiettyyn pisteeseen asti ja tarpeeksi kun pihistelee, muuttuu elämä kurjaksi (joskin kannatan jonkinlaista spartalaisuutta sopivassa määrin).

Sen sijaan tulopuolen kasvattamisella ei ole mitään rajaa. Maailmassa on rahaa loputtomasti. Tämän vuoksi yrittäjyys on avain asuntosalkun kasvattamiseen.

 

Yrittäminen on paras keino tulla taloudellisesti vapaaksi

Ainakin järjellisessä ajassa. Varmin keino saavuttaa taloudellinen vapaus on hankkia vakaa työpaikka ja sijoittaa indeksirahastoon säännöllisesti. Tämä on käytännössä satavarma tapa vaurastua. Sen ainoa huono puoli on, että se vaatii kymmeniä vuosia aikaa.

Jos haluaa nauttia varallisuudesta nuorempana, on yrittäjyys paras keino siihen. Suomeksi sanottuna riskin ottaminen.

Luultavasti yleisin syy olla perustamatta yritystä on liikeidean puuttuminen. Tässä yliopistot, slushit ja media tekevätkin monelle karhunpalvelusta, sillä ne luovat ajatusmaailmaa, että liikeidean pitää olla jotain mullistavaa. Tai vähintään skaalautuvaa ja nykyaikaista.

On totta, että koodi ja media (podcast, blogi) ovat vivutettuja tulonlähteitä sillä kerran tuotettuna niitä voidaan kuluttaa (ja maksaa) loputtomia kertoja. Kun taas kerran tuotettu palvelu (tukan leikkuu, remontti jne.) kulutetaan ja maksetaan tasan yhden kerran.

Mutta minkälainen riski on koodata uusi softa? Uusista yrityksistä vain joka toinen on olemassa viiden vuoden päästä perustamisesta.

Pääomasijoittajilla on nyrkkisääntö, että sijoita kymmeneen firmaan, joista seitsemän menee konkurssiin, kaksi palauttaa alkuperäisen pääoman ja yksi moninkertaistuu.

Ja niitä yksisarvisia onkin sitten ehkä yksi kymmenessä miljoonassa.

Mielestäni onkin paljon parempaa alkaa yrittäjäksi jo olemassa olevalle toimialalle. Reilusti vaan kilpailemaan!

Itse perustin Asuntopehtoorin aikanaan sillä ajatuksella, että on jonkin verran hyviä vuokravälittäjiä, mutta keskinkertaisia ja suorastaan huonoja on paljon.

Kantava ajatukseni oli, ja on yhä, tehdä ihan perustyötä. Tasaista ja hyvää laatua, jota on mahdollista tuottaa kun hieman opiskelee alaa ja käyttää arkijärkeä.

Olenkin puoliksi leikilläni (eli puoliksi tosissani) sanonut, että Asuntopehtoorin kilpailuvaltti on puhelimeen vastaaminen. Se kuvastaa miten lapsen kengissä välitysala vielä muutama vuosi sitten oli.

Sama pätee todella moneen alaan vielä nykyäänkin. Esimerkiksi asuntoflippajat todistavat tämän. Jos remonttifirmat olisivat tehokkaita, ei flippaajien olisi mahdollista tehdä 30-50 000 euron voittoja remontoimalla asuntoja.

Tutki siis eri toimialoja ja valitse sellainen, mikä ei ole kovin seksikäs. On kivempi kilpailla eläkkeen kynnyksellä olevia yrittäjiä kuin yliopistosta valmistuvia nälkäisiä diplomi-insinöörejä ja ekonomeja vastaan.

Ensimmäinen ryhmä ei oikein osaa enää nykymaailman vaatimuksia kuten somea, asiakasviestintää tai sähköisiä työkaluja. Toinen ryhmä taas on syntynyt kännykkä kädessä ja heillä koulusta saadut tuoreimmat opit.

Nämä dippainssit ja ekonomit eivät ensimmäisenä ole perustamassa huoltoliikettä, remonttifirmaa tai maalausyritystä. Ja juuri tämän vuoksi näillä aloilla on helppo kilpailla. Rima on matalalla.

Monet palvelualat eivät vaadi mittavia alkuinvestointeja. Joskus riittää kännykkä ja läppäri, toisinaan ruohonleikkuri ja pakettiauto.

Eli loppujen lopuksi ei se yrittäminen ehkä niin riskaabelia olekaan.

 

Kuinka kannattavaa yrittäminen on?

Otetaan käytännön esimerkki nuoresta kaverista, joka päättää perustaa ikkunanpesuyrityksen.

Markkinatutkimuksen hän tekee pyöräilemällä pari omakotitaloaluetta läpi, soittaa jokaisen ovikelloa ja kysyy ”saisinko tulla pesemään talonne ikkunat satasella?”

Myöntävästi vastaavilta hän ottaa ylös puhelinnumeron ja sopii pesuajankohdan.

Seuraavaksi haetaan rautakaupasta tarvittavat välineet ja pestään oman ja vanhempien kodin ikkunat harjoituksen vuoksi.

Omakotitalon ikkunoiden pesussa menee ehkä pari kolme tuntia. Päivässä voi siis pestä 3-4 talon ikkunat. Viikossa pestään 15 talon ikkunat eli laskutus 1500 €/viikko ja 6000 €/kk.

Tee työstäsi videoita Instagramiin ja anna ihmisille vinkkejä, tuota heille lisäarvoa muutenkin kuin pesämällä ikkunoita. Sana kiirii ja saat töitä enemmän kuin ehdit yksin pestä.

Rakenna nettisivut tonnilla ja pyöräile tiputtamassa mainoksia uusien omakotitaloalueiden postilaatikoihin.

Pese myös autoja. Samalla kertaa voit myös leikata nurmikon. Kun työ on tehty, sovi valmiiksi seuraava kerta.

Sinulle alkaa muodostua vakiasiakkaita, jotka puhuvat ystävilleen sinusta.

Kohta olet todella kätevä käsistäsi ja voit tehdä muita puhdetöitä (rännien putsaus, talvirenkaiden vaihto, pienet korjaukset jne.).

Palkkaa työntekijä. Ikkunanpesijän kuukausipalkka liikkuu luultavasti 1500-2000 €/kk tietämissä.

Ota hänet mukaan ja tehkää hommia yhdessä. Mestari-kisälli-malli on todella hyvä tapa perehdyttää uusi työntekijä.

Tarjoa palveluitasi liiketiloille, kuntosaleille, kahviloille, vuokranantajille.

Ensimmäisen kesän jälkeen yrityksesi on luultavasti stabiloitunut ja tuottaa tasaista tuloa (ikkunoita voi pestä myös talvisin). Tarjoa asiakkaillesi uusia palveluita, jotta voit palvella heitä ympäri vuoden (omenapuiden leikkaus, lumenkolaus, klapien hakkuu ja kantaminen yms.).

 

Yrittäjyydellä asuntosalkku kasvuun

Parin vuoden päästä yrityksesi liikevaihto on arviolta 150 000 € vuodessa. Tämä mahdollistaa ”infran” parantamista. Prosesseja olet tehostanut koko ajan matkan varrella, mutta nyt sinulla on mahdollisuus markkinoida enemmän tai palkata lisää työntekijöitä.

Sijoita joka kuukausi ylimääräiset rahat indeksirahastoon ja käytä sitä vakuutena sijoitusasunnon ostamiseen.

Nyt vauhtipyörä on toiminnassa: liiketoimintasi kasvaa ja on kannattavaa sekä samalla indeksirahasto kasvaa tasaisesti ja sijoitusasunto tuottaa kassavirtaa.

Tässä yrityksessä on vielä se hieno ominaisuus, että jossain vaiheessa esimerkiksi isompi huoltoliike voi olla kiinnostunut ostamaan yrityksesi.

Yritykset hinnoitellaan alasta riippuen eri logiikalla, mutta yleisin on käyttökate kertaa jotain. Kerroin riippuu monesta asiasta, josta kerron myöhemmässä blogissa. Mutta jos oletetaan kertoimeksi vaikkapa 5, tarkoittaa se sitä, että 100 000 € käyttökatteen yrityksen kauppahinnaksi tulee 500 000 €.

Tämän oivallettuasi ajatusmaailmasi pitäisi muuttua täysin. Jokainen euro viivan alla onkin oikeasti vitonen. Ja jokainen säästetty euro on säästetty viisi euroa.

Älä silti lähde rakentamaan yritystä exit mielessä. Ostaja aistii sen ja se myös vaikuttaa epäsuotuisasti tapaasi rakentaa yritystä, optimoit vääriä asioita (kvartaalikapitalismi).

Vaikka et myisi yritystä, saat siitä maltillisella riskillä paremman tulon kuin palkkatyötä tekemällä.

Lisätulo tulee kahdesta tärkeästä syystä:

  1. Yrittäminen saa aivosolut liikkeelle ja tulet vuosien varrella keksimään uusia tulolähteitä
  2. Kun teet töitä itsellesi, motivaatiosi on eri kertaluokkaa kuin palkkatöissä

 

On selvää, että yhdessä blogitekstissä ei voi kirjoittaa käsikirjaa yrityksen perustamiseen ja kasvattamiseen, mutta toivottavasti joku saa tästä inspiraatoin yrityksen perustamiseen.

Onnea matkaan!

 

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

2 Comments

  1. Joel sanoo:

    Hei Miika.

    Minun on pakko jakaa tämä ISO kiitos tästä ja monesta näistä teidän kirjottamisista blogeista. On todella motivoivaa ja opettavaa lukea näitä. Kiitos teille 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *