Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen

Vuokranantajan yksi tärkeimmistä prosesseista on vuokralaisen etsintä. Tämä prosessi päättyy vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen. Mutta mitä tulisi ottaa huomioon vuokrasopimust allekirjoittaessa?

 

Kumpi allekirjoittaa ensin?

Tämä on itseasiassa melko tärkeä asia. Yleensä on parempi, että vuokralainen allekirjoittaa ensin:

  1. Jos vuokranantaja allekirjoittaa sopimuksen ja lähettää sen vuokralaiselle, siirtyy valta vuokralaiselle. Vuokralainen voi periaatteessa alkaa vielä neuvottelemaan lisäehtoja sopimukseen.
  2. Entä mitä jos vuokralainen vitkastelee allekirjoittamisen kanssa? Jos vuokranantaja toteaakin ottavansa seuraavan vuokralaisen ja tekee sopimuksen hänen kanssaan, voi ensimmäinen vielä allekirjoittaa sopimuksen. Tässä tapauksessa vuokranantaja voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, sillä hän on vuokrannut asunnon kahdelle vuokralaiselle.
  3. Vuokranantajalle tulee lisäharmia jos hän lähettää allekirjoitetun sopimuksen vuokralaiselle ja ottaa kohteen vuokrausilmoituksen pois netistä. Tämä estää tehokkaasti uusien vuokralaisten yhteydenotot, ja vuokranantaja on nyt yhden kortin varassa.

Tämän vuoksi on tärkeää, että vuokralainen allekirjoittaa sopimuksen ensin. Tämän jälkeen vuokranantaja voi vielä rauhassa vetää paketin yhteen ja jos se yhä on mielekäs, allekirjoittaa hän sopimuksen.

Joskus tulee tilanne, jossa vuokranantajan pitää valita kahden erinomaisen vuokralaisen väliltä. Periaatteessa tällöin voisi toimia myös niin, että lähettää sopimuksen molemmille osapuolille ja se kumpi ensimmäisenä palauttaa sopimuksen allekirjoitettuna sekä maksaa vakuuden, saa asunnon. Tässä on myös se hyvä puoli, että ripeä toiminta yleensä kertoo hyvää itse vuokralaisestakin. Tässä ollaan kuitenkin vaarallisilla vesillä, sillä mikäli vuokralainen alkaa jo tehdä muuttojärjestelyitä eikä saakaan asuntoa, voit joutua korvausvastuuseen.

Lievempi tapa toimia on tarjota asuntoa molemmalle hakijalle ja se kumpi ensin vastaa, saa asunnon. Vasta tämän jälkeen edetään vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen.

 

Sopimuksentekoprosessi

Kun asunto on esitelty vuokralaiselle ja vuokralainen on esitellyt itsensä vuokranantajalle ja molemmat ovat halukkaita tekemään sopimuksen, on aika allekirjoittaa vuokrasopimus. Käytännössä tämä on aika simppeli prosessi, joka menee suurinpiirtein seuraavasti:

  1. Vuokranantajalla on valmis vuokrasopimuspohja kyseiselle asunnolle. Tähän pohjaan hän lisää vuokralaisen tiedot ja tarvittavat erityishuomiot.
  2. Vuokranantaja lähettää sopimuksen vuokralaiselle sähköpostilla etukäteen tarkistettavaksi.
  3. Neuvotellaan mahdolliset tarkennukset tai muutokset sopimukseen.
  4. Vuokralainen allekirjoittaa sopimukset ja palauttaa ne (2 kpl) vuokranantajalle.
  5. Lopuksi vuokranantaja allekirjoittaa, palauttaa yhden kopion vuokralaiselle ja arkistoi toisen itselleen (pilveen).

Itse allekirjoittamisen voi nykyään hoitaa monella tapaa. Perinteisin tapa on tavata asunnolla, käydä sen kunto yhdessä läpi ja allekirjoittaa vuokrasopimus ja liittää sen liitteeksi asunnon kuntoraportti. Tätä kuntoraporttia voidaan käyttää vuokrasuhteen päättyessä kun verrataan asunnon kuntoa vuokrasuhteen alun ja lopun välillä.

Sopimuksen voi myös allekirjoittaa sähköpostin välityksellä. Vuokralainen tulostaa sopimuksen, allekirjoittaa sen, skannaa ja lähettää takaisin vuokranantajalle joka tekee samat vaiheet. Tämä on varsin kätevä tapa, mutta edellyttää, että molemmilla osapuolilla on sekä tulostin että skanneri.

Kolmas tapa on käyttää sähköistä allekirjoitusta. Tällaisia palveluita tarjoaa ainakin Visma ja Sopimustieto. Nämä ovat varteenotettavia palveluita varsinkin jos vuokra-asunto on kaukana. Huono puoli näissä on maksullisuus, Sopimustieto tosin on yksityiselle ilmainen. Lisäksi niiden käyttöönotto vaatii hieman opetellua, kun taas perinteinen allekirjoitus sujuu maalaisjärjellä.

 

Erikoistilanteet

Jos vuokralaiseksi tulee useampi kuin yksi henkilö, kannattaa miettiä tarkkaan kuka sopimuksen allekirjoittaa. Jos vuokralaiset saavat Kelan tukia ja he molemmat allekirjoittavat sopimuksen, muodostavat he yleensä yhteisen ruokakunnan. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokralaisen tulot vaikuttavat toisn tukiin, vaikkakin heillä todellisuudessa olisi molemmilla ”omat rahat”.

Esimerkiksi jos vuokraat kolmiota kahdelle kämppikselle ja teet kummankin vuokralaisen kanssa oman sopimuksen yhdestä huoneesta, ei jäljelle jäänyt vastaa kuin oman huoneen vuokrastaan toisen muuttaessa pois. Tällöin voi tulla kinkkinen tilanne jos et saa toista huonetta vuokrattua uudelleen (esimerkiksi nykyinen asukas voi laittaa kapuloita rattaisiin).

Helpoin ratkaisu tähän on tehdä vuokrasopimus vain toisen vuokralaisen nimiin. Tämän jälkeen päävuokralainen tekee toiselle vuokralaiselle alivuokralaissopimuksen, jolloin molemmat saavat Kelan tuet vaikka toisella olisikin ansiotuloja. Lisäksi tämä tuo varmuutta vuokranantajalle, sillä hänellä on vain yksi sopimuskumppani. Toisen vuokralaisen muuttaessa pois ei tarvitse neuvotella kuka maksaa vuokran. Jos päävuokralainen irtisanoo sopimuksen, päättyy molemmat vuokrasuhteet. Jos alivuokralainen irtisanoo, jää uuden alivuokralaisen etsintä päävuokralaisen asiaksi.

Entä mitä tapahtuu tilanteessa, jossa vuokralaispariskunnan toinen osapuoli muuttaa väliaikaisesti töihin toiselle paikkakunnalle? Vastaako asuntoon jäävä vuokrasta yksinään vai vain puolikkaasta? Lain mukaan aviopuolisot ja aviopuolisoihin rinnastettavat pariskunnat vastaavat asunnosta yhteisvastuullisesti. Näin on riippumatta siitä, onko sopimuksen tehnyt toinen tai molemmat yhdessä. Jos toinen osapuoli muuttaa pois, vastaa jäljellä jäänyt vuokrasuhteen velvoitteista, joista tärkein on vuokranmaksu. Käytännössä siis toisen muuttaessa pois, jää vuokrasopimus jäljelle jäävän vastuulle yksinään.

Pariskunnan toinen osapuoli ei myöskään voi irtisanoa vuokrasopimusta ilman toisen osapuolen suostumusta, vaikka tämä ei olisikaan allekirjoittanut sopimusta, koska asunto on heidän yhteinen koti.

Alaikäiselle vuokrattaessa tulee huomata, ettei alaikäinen voi allekirjoittaa vuokrasopimusta yksin, vaan siihen tarvitaan myös huoltajan tai edunvalvojan suostumus (eli allekirjoitus). Tärkeää kuitenkin on, että myös vuokralainen itse allekirjoittaa sopimuksen, sillä täytettyään 18 vuotta, jatkuu vuokrasopimus normaalisti voimassa eikä uutta sopimusta tarvitse tehdä.

Kannattaa myös huomata, että alaikäinen vastaa sopimuksesta täysin itse siitä huolimatta, että se on myös huoltajan allekirjoittama. Huoltajalle ei siis synny vastuuta vuokrasopimuksen velvotteista automaattisesti sillä, että hän antaa suostumuksen sopimuksen tekoon. Vuokranantajan kannattaa siis tehdä erillinen liite, jossa vanhemmat otetaan vuokrasopimuksen takaajiksi. Tällöin kannattaa myös selvittää takaajien maksukyky esimerkiksi tarkastamalla heidän luottotiedot.

On myös hyvä kirjata liitteeseen, että takaajat vastaavat vuokrasopimuksen velvotteiden täyttämisestä omavelkaisesti. Tällöin vakuus voidaan periä suoraan heiltä vuokralaisen sijaan.

 

Haluaisitko vapauttaa aikaa itsellesi ja ulkoistaa vuokra-asuntosi hoidon ammattilaisille? Tutustu Huolenpitopalveluumme.