Sijoitusasunnon siirtäminen yritykseen apporttina - Asuntopehtoori LKV

Sijoitusasunnon siirtäminen yritykseen apporttina

Moni jo vähän alkua pidemmälle päässyt asuntosijoittaja pohtii kannattaisiko asuntosijoittamista harjoittaa yhtiön kautta. 20 % yhteisövero on kuitenkin houkutteleva 34 % pääomatuloveron rinnalla.

Ja jos asuntoja on ostettu omiin nimiin, tulee nopeasti mieleen ajatus siirtää ne osakeyhtiön puolelle kevyemmän verotuksen piiriin.

Asuntoa ei sinällään voi ”siirtää” yhtiölle vaan se pitää esim. myydä tai laittaa apporttina.

Huomaa myös, että esim. työsuoritusta tai sitoumusta työsuoritukseen ei voi laittaa apporttina.

Apportti on hyvin samantyyppinen transaktio kuin normaali kauppa, siis asuntosijoittajan kannattavuuden näkökulmasta. Kenties suurin ero kauppaan on, ettei apportissa tarvitse liikuttaa rahaa, toisin kuin kaupassa yleensä tehdään (kaupan voi tehdä myös ilman rahan liikuttamista).

Kun siirrät asunnon apporttina yhtiölle, katsotaan sen luovutushinnaksi sen käypä arvo luovutushetkellä. Jos asunnon markkina-arvo on 100.000 € ja teet saman arvoisen apportin, pitää yhtiön eli vastaanottajan maksaa normaali 2 % varainsiirtovero.

Sinulle taas apportin antajana tulee luovutusvoittovero maksuun. Eli mikäli olet ostanut asunnon 90.000 eurolla ja siirrät sen 100.000 euron arvoisena apporttina yhtiöllesi, joudut maksamaan 10.000 euron luovutusvoitosta pääomatuloveroa 30-34 %.

Voitolla siirrettävästä apportista on se hyöty yhtiölle, että sen luovutusvoittovero aikanaan on pienempi, tässä esimerkin tapauksessa 10.000 € * 20 % = 2000 €. Tämä säästö tulee kuitenkin vasta tulevaisuudessa myyntihetkellä. Kun taas apportin antajana olet joutunut maksamaan 3000-3400 euron veron heti.

Eli on hieman kyseenalaista, kannattaako apportti luovuttaa voitolla, varsinkin mikäli yhtiö on 100 % sinun omistama. Tilanne monimutkaistuu jos yhtiössä on muita osakkaita.

Miksi apporttia kannattaa käyttää?

Yksi syy on osakeyhtiön oman pääoman parantaminen. Kun yhtiö vastaanottaa 80.000 euron arvoisen velattoman asunnon, kirjataan se yhtiön taseessa omaan pääomaan (svop-rahastoon).

Nyt yhtiö voi hakea pankista laina tätä vakuutta vastaan ja ostaa uusia asuntoja. Lisäksi yhtiön tunnusluvut parantuivat, mistä on hyötyä pankkisuhteen hoidossa.

Lisäksi koska svop-rahasto kasvattaa yhtiön nettovarallisuutta, voi sieltä nostaa suuremmat kevyesti verotetut osingot.

Svopin huono puoli on, että se pitää purkaa kymmenen vuoden kuluessa ja se, että sitä on kinkkistä käyttää, mikäli yhtiössä on useampi osakas.

Toisaalta on myös todettava, että saman asian voi tehdä myymällä asunnon yhtiölle siten, että yhtiö ei maksakaan kauppahintaa vaan jää sinulle velkaa kauppahinnan verran. Nyt tämä velka on mahdollista konvertoida svoppiin, jolloin vaikutus oman pääoman kannalta pankin näkökulmasta on sama kuin edellä apportilla saavutettiin.

Isossa kuvassa kannattaa kuitenkin miettiä, mitä apportilla halutaan saavuttaa. Nähdäkseni sen hyödyt ovat aika pienet, että melkeinpä on helpompaa siirtää asunto yhtiön taseeseen ihan tavallisella kaupalla. Tässäkin välittäjä voi auttaa esim. laatimalla kauppakirjan tai tarkistamalla, että itselaadittu kauppakirja on kunnossa.

Se, että kannattaako asunto siirtää yhtiön taseeseen on toinen kysymys. Suurin turha ja ylimääräinen kulu on varainsiirtovero. Yksinkertainen tapa laskea asunnon siirron kannattavuutta on miettiä, mikä on varainsiirtoveron (ja oman vaivan) takaisinmaksuaika.

Jos asunto tuottaa nettovuokratuloa 4000 € vuodessa, menee omissa nimissä omistettaessa veroa 1200 €, mikäli pääomatulot ovat alle 30.000 €/v.

Yhtiön nimissä taas veroa menee 20 % eli 800 €/v. Säästöä syntyy siis 400 €/v.

Mikäli varainsiirtovero olisi 2000 €, maksaa vuokratulossa saatu verosäästö ylimääräisen varainsiirtoveron takaisin viidessä vuodessa. Ei sinällään ihan mahdoton takaisinmaksuaika.

Lisähyötyä tulee jos asunnon arvo nousee tulevaisuudessa. Tällöin saat käytännössä 14 (=34-20) prosenttiyksikön säästön kaikesta tulevasta arvonnoususta. Ja kun vielä voit myydä asunnon yhtiöllesi 25 % alihinnalla, saat tästä vähän lisäsäästöä, korkeamman euromääräisen myyntivoiton realisoituessa matalammin verotetun yhtiön puolella.

Ja lisäksi kun asunto(ja) on yhtiön taseessa, pakottaa se asuntosijoittajaa toimimaan ammattimaisemmin ja miettimään asuntosijoittamista liiketoimintana. Tästä voi syntyä arvaamatonta hyötyä kun toimintaa tulee kasvattaneeksi enemmän kuin mitä henkilöpuolella olisi tullut tehtyä.

Loppuun on vielä todettava, että en ole lakimies enkä kirjanpitäjä eli konsultoi kirjanpitäjääsi ennen kuin teet pysyviä toimenpiteitä, olivat ne sitten kauppoja tai apportteja.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

4 Comments

 1. Markus sanoo:

  Moi! Omistan asunto-osakkeen henkilökohtaisesti, josta on vielä lainaa jäljellä suurin osa (noin 80% arvosta lainaa). Minulla on myös osake-yhtiö ja tarkoitus olisi mahdollisesti siirtää asunto apporttina Oy:n nimille ja laittaa se myös vuokralle. Asuntolainaa voisin hyvin maksaa henkilökohtaisesti vielä jatkossakin, mutta miten tuo vakuus määrittyisi, jos sen siirtää Oy:lle? Näkyisikö se taseessa velattomana, vaikka velkaa olisikin henkilökohtaisella puolella? Tällöinhän sitä vastaan voisi ottaa lainaa uusia asuntoja varten. Vai pitääkö lainaakin alkaa maksaa Oy:n kautta? Kiitos etukäteen, jos jaksat tähän vastata!

  • Asuntopehtoori sanoo:

   Hmm, ensin kannattaa kysyä pankilta onko ok siirtää asunto Oy:n taseeseen ja jättää laina sinun nimiin. Veikkaan, että tökkää tähän. Lainan ja vakuuden tulisi varmaan olla saman oikeushenkilön nimissä. Toki jos sinulla on antaa muuta vakuutta pankille, tämä voisi onnistua.

   Ja sitten taas jos lainakin siirtyy Oy:n puolelle, sen hinta luultavasti nousee. En tiedä auttaako tässä tilanteessa sitten se, että vuokraatkin asunnon Oy:lle, joka jälleenvuokraa sen vuokralaiselle. Tällöin vuokratulo tulisi Oy:n puolelle. Tässä vaan kannattaa olla hereillä, että ei lähde liikaa kikkailemaan perittävien vuokrien määrän suhteen, ettei tule ongelmia verottajan kanssa.

   Vielä pätevämpiä neuvoja saisi tilitoimistosta, joista kannattaa tsekata Bullet, jossa olen osakkaana. Heillä on hyvää osaamista mm. asuntosijoittamisen puolella:

   https://www.bullet.fi/otayhteytta

 2. Pia P sanoo:

  Voiko omassa käytössä olevaa asuntoa myydä yritykselle? Lainaa on noin puolet asunnon arvosta. Yhtiö maksaisi vastikkeet, mutta onko ok, että omistaja asuu asunnossa jonka yhtiö omistaa ja maksaa kulut? Katsotaanko tämä asujalle työsuhde etuna tai jonain muuna siihen rinnastettavana?

 3. Apporttiomaisuuden siirtämiseen liittyy velvollisuus toimittaa PRHlle joko tilintarkastajan antama lausunto tai jos tilintarkastajaa ei ole valittu (kuten varmasti yleensä on asuntosijoittajien holdingyhtiöiden osalta) muu selvitys siitä, että apporttina siirrettävällä ”omaisuudella vähintään maksua vastaava taloudellinen arvo yhtiölle”. Onko sinulla kokemusta millainen selvitys on riittänyt PRHlle? Välittäjän hinta-arvio tms.? Moni varmaan miettii siirron kustannuksia ja vertaa kauppa/apporttivaihtoehtoa.

  Toki mahdollista on sekin, että ensin tekee kaupan ja sitten konvertoi saatavan SVOPiin jolloin käytännössä välttää apporttipohdinnan

  //Taloyhtiö.median blogisti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *