Asuntopehtoori Spain - Asuntopehtoori LKV

Asuntopehtoori Spain

Olemme viimeisen kuuden vuoden aikana vakiinnuttaneet Suomeen Huolenpitopalvelun, joka silloin oli vielä konseptina tuntematon. Lähes 3000 asunnon omistajat luottavat meihin palveluntuottajana, ja määrä kasvaa keskimäärin noin sadalla asunnolla joka kuukausi.

Vuokravälityksemme on myös ollut menestys ja vuokraamme tänä vuonna noin 4000 asuntoa. Sinällään mitään mullistavan uutta emme ole sillä saralla luoneet. Olemme vain tehneet työmme paremmin kuin muut ja pitäneet huolen, että asunnon omistaja saa asunnostaan maksimivuokran ja että asunnosta pidetään hyvää huolta.

Merkittävin muutoksemme vuokravälitysmarkkinaan on ollut kiinteähintaisen välityksen tarjoaminen. Aiemmin normikäytäntö on ollut, että välityspalkkion hinta on yhden kuukauden vuokra sisältäen tai lisättynä arvonlisäverolla. Me toimme ensimmäisenä tarjolle kiinteähintaisen välityksen, asunnon vuokran suuruudesta riippumatta. Tästä on seurannut se, että vuokranantajat ovat säästäneet välityspalkkioissa huomattavan summan rahaa.

Nyt perjantaina 31.5. tiedotimme, että aloitamme liiketoiminnan Espanjan Aurinkorannikolla. Tulemme tarjoamaan hallinnointipalvelua ja vuokravälitystä Espanjassa asuntoja omistaville. Palvelut tullaan räätälöimään paikalliseen markkinaan sopivaksi, sillä ihan yksi yhteen niitä ei voi toteuttaa Espanjassa.

Suurin ero on vuokrasuhteiden pituudessa. Kun Suomessa asunto tyypillisesti vuokrataan pitkäaikaisesti, yli vuodeksi, vuokrataan se Espanjassa korkeintaan 11 kuukaudeksi kerrallaan.

Syy tähän on Espanjan lainsäädännön tulkinta. Vuokrasuhde tulkitaan pitkäaikaiseksi jos se on kestänyt yli vuoden. Tällöin häätö muuttuu vaikeammaksi. Eli jos vuokralainen jättää vuokrat maksamatta, ei hänestä ehkä pääsekään eroon kovin nopeasti. Tästä on seurannut se, että vuokranantajat tekevät mielellään korkeintaan 11 kuukauden vuokrasopimuksia, joita voidaan sitten uusia jos kaikki on mennyt hyvin.

Lisäksi varsinkin Aurinkorannikolla turismi on merkittävää. Lomalaiset mielellään vuokraavat asuntoja viikon tai pari kerrallaan. Kesällä espanjalaiset (ja koko maailma) lomailee Välimeren maissa, jolloin vuokrat nousevat jopa nelinkertaisiksi. Nyrkkisääntönä pidetäänkin, että kesällä viikkovuokra on saman verran kuin talvella kuukausivuokra.

Teoriassa siis, jos kuukausivuokra on 1000 euroa ja asunto saataisiin pidettyä koko vuoden täyteen vuokrattuna, tulisi vuokratuloa kesä-elokuulta 12.000 euroa ja elo-toukokuulta 9.000 euroa eli 21.000 euroa yhteensä. Suomessa vastaavasti vuokratulo olisi vain 12.000 euroa. Kun vielä huomioidaan Espanjan alemmat hoitokulut (mm. lämmitys) on tuotto kaksinkertainen Suomeen nähden.

Toki sitten vuokrasuhteen hoitaminenkin on paljon työläämpää kun vuokralainen vaihtuu viikon välein ja asunto pitää aina siivota sekä vuokralaisia pitää palvella enemmän kuin pitkäaikaisessa vuokrasuhteessa.

Myyntivälitystä emme tule tekemään, mutta meillä on jo nyt hyvät verkostot paikallisiin välittäjiin, eli mielellämme ohjaamme sinut luotettavalle välittäjälle, jonka avulla voit ostaa asunnon.

Espanjassa myyntivälitys on myös jonkin verran erilaista kuin Suomessa. Siellä on käytössä ns. multi listing -malli, jossa jokainen välittäjä myy kaikkien välittäjien asuntoja. Heillä on yhteinen IT-järjestelmä, johon listattu asunto näkyy kaikille välittäjille. Välityspalkkio on aina 5 % ja se jaetaan myyjä- ja ostajavälittäjän kesken.

Tästä seuraa se, että riittää (ja kannattaa) käyttää vain yhtä välittäjää. Myyntivälittäjät sanovat, että yksi välittäjä riittää siksi, että hän voi näin palvella paremmin. Todellinen syy on se, että jos asioit kahden ostovälittäjän kanssa ja he kontaktoivat saman myyntivälittäjän, tulee epäselvyyttä miten 5 % välityspalkkio jaetaan. Pahimmillaan tässä käy niin, että myyntivälittäjä ei halua asioida kummankaan ostovälittäjän kanssa. Ja toisinpäin, jos ostovälittäjäsi saa kuulla, että käytät kahta ostovälittäjää, ei hänen kannata palvella sinua yhtä hyvin sillä hänellä on riski, että 2,5 % välityspalkkio meneekin sille toiselle ostovälittäjälle.

Tulemme tekemään myös asuntojen nippukauppaa Espanjassa kuten olemme tehneet Suomessa. Kun meillä on takana 10-20 asunnon ostajaa, voin neuvotella paremmat kauppaehdot myyjän, esim. rakennusliikkeen, kanssa.

Espanjan asuntokauppa on tinkimisenkin suhteen erilainen kuin Suomen. Siellä tinkivaraa ei käytännössä ole, korkeintaan muutamia prosentteja. Ja uudiskohteiden hinnat sen sijaan nousevat sitä mukaa kun rakentaminen edistyy. Eli halvimmillaan uudiskohteen saa kun sen ostaa heti projektin alkuvaiheessa. Mutta luonnollisesti joitain etuja, esim. paremmat maksuehdot, kylkiäisiä tai jopa alennuksia on mahdollista saada kun ostajia on enemmän.

Jos asunnon ostaminen, oli se sitten uusi tai vanha, kiinnostaa, niin voit jättää yhteystietosi tämän lomakkeen kautta.

Ja mikäli jo sinä tai tuttusi omistatte Aurinkorannikolla asuntoja, kerro mielellämme lisää palveluistamme. Autamme sinua samaan tuottoa loma-asunnostasi sillä välin kun et itse sitä käytä. Sovitaan yhdessä pelisäännöt milloin ja minkälaiseen käyttöön asuntoa vuokrataan. Ota rohkeasti yhteyttä.

¡Bienvenido a España!

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *