Vuokravälityspalkkio - Asuntopehtoori LKV

Vuokravälityspalkkio

Asuntopehtoori on Tampereen nopeimmin kasvava vuokra-asuntojen välitysliike (toki myös myymme asuntoja). Viime vuonna vuokrasimme noin 600 asuntoa, enkä ihmettelisi jos määrä tuplaantuisi tälle vuodelle.

Olemme ottaneet uuden lähestymistavan vuokravälityspalkkion hinnoitteluun. Perinteisestihän välityspalkkio on yhden kuukauden vuokra + arvonlisävero 24 %. Jos siis yksiösi vuokra on 650 €, maksaa vuokravälittäjän käyttö 806 €.

Sen sijaan meillä vuokravälityspalkkio on kiinteä riippuen asuntotyypistä:

 • Yksiöt 500 €
 • Kaksiot 600 €
 • Kolmiot 700 €

Mitä vuokravälitystoimeksianto sisältää?

Vuokravälitystoimeksianto sisältää tyypillisesti seuraavat pääkohdat:

 • Asunnon valokuvaus
 • Vuokrailmoituksen laatiminen & julkaisu
 • Asuntoesittelyt
 • Vuokralasvalinta omistajan kanssa
 • Vuokrasopimuksen tekeminen
 • Avainten luovutus

Käytännössä omistajan ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa asunnon tiedot ja avain, hyväksyä vuokralainen sekä allekirjoittaa vuokrasopimus.

Taustalla tapahtuu kuitenkin paljon enemmän. Välittäjän tulee selvittää kaikki asuntoon liittyvät tiedot, joilla on merkitystä vuokralaiselle.

Asuntoilmoitusta varten välittäjä tarvitsee tietoja asunnosta. Nämä tiedot hän saa haastattelemalla omistajaa, isännöitsijää, isännöitsijäntodistuksesta ja pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmasta.

Avaimet välittäjä saa yleensä omistajalta tai nykyiseltä vuokralaiselta. Tämä ja asunnon valokuvaus vaatii koordinointia heidän kanssa.

Valokuvausta varten välittäjän täytyy ohjeistaa nykyistä asukasta siivoamaan ja järjestämään tavarat paikoilleen. Kuvauksen yhteydessä välittäjä kertoo asukkaalle miten prosessi etenee ja he sopivat yhteydenpitotavasta.

Asuntoilmoituksen laatiminen on tarkkaa puuhaa, sillä siinä tehdyt virheet voivat pahimmillaan johtaa välitysliikkeen korvausvelvollisuuteen.

Esimerkiksi jos ilmoituksessa on kerrottu asunnossa olevan parkettia mutta asunnossa onkin muovimatto, voisi välitysliike joutua korvaamaan haitan. Varsinkin myynnissä tämä on merkittävä asia.

Kun vuokrausilmoitus on julkaistu, alkaa hakemuksia tulla. Välittäjä lukee jokaisen hakemuksen ja sopii sopivimpien kandidaattien asuntoesittelyn.

Jotkin välitysliikkeet pitävät yhä yleisesittelyitä eli sinne voi tulla kaikki kiinnostuneet. Me emme oikein näe järkeä, että ihmisiä jonotutetaan rappukäytävässä kun asunnon voi saada vain yksi vuokralainen.

Säästää kaikkien aikaa ja vaivaa kun asuntoa näytetään vain potentiaalisimmille vuokralaisille.

Esittelyn jälkeen on yleensä selvillä kenelle asunto vuokrataan. Välittäjä esittelee parhaan tai muutaman parhaimman hakijan tiedot asunnon omistajalle, joka tekee lopullisen päätöksen.

Seuraavaksi välittäjä tarkistaa vuokralaisen luottotiedot ja laatii vuokrasopimuksen.

Käytännössä jokaisen vuokrasopimuksen teemme nykyään sähköisillä allekirjoituksilla. Tätä kannattaa jokaisen itsevuokraajankin harkita. Jos allekirjoitusten takia joudut tulostamaan pari kopiota sopimuksesta ja ajamaan asunnolle hakemaan nimet paperiin, tulee nopeasti mieleen, että olisiko kannattavampaa maksaa pari kolme euroa sähköisistä allekirjoituksista.

Jokainen työvaihe vie eri määrän työaikaa toimeksiannosta riippuen. Karkeasti voi kuitenkin sanoa, että yleinen koordinointi ja tietojen selvittäminen vie eniten aikaa.

Mistä vuokravälityspalkkio koostuu?

Työn eli palkkakulujen lisäksi välityspalkkiolla katetaan toimiston muut kulut:

 • IT-järjestelmät
 • Tilavuokra
 • Markkinointi
 • Vakuutukset
 • Puhelin ja tietokonekulut
 • Vuokratakaus

Näistä yleensä suurin kuluerä välitysliikkeelle on markkinointi. Viime vuonna eräs tamperelainen välitysliike kertoi käyttäneensä markkinointiin ”kuusinumeroisen summan” eli yli 100 000 euroa vuoden aikana. Ja jos avaat Hesarin viikonloppuna, on siellä sivutolkulla välitysliikkeiden mainoksia ja vuokra-asuntoilmoituksia.

Tässä onkin ydin, miksi Asuntopehtoori pystyy pitämään välityspalkkion näin paljon markkinahintaa edullisempana:

Siirrämme markkinointikulut asiakkaan hyödyksi alempana välityspalkkiona.

Meidän ei tarvitse ilmoittaa asuntoja printissä koska osaamme käyttää sähköisiä kanavia tehokkaasti.

Kilpailuetumme kasvaa mitä arvokkaampiin asuntoihin mennään. Helsinkiläinen 1700 € kolmion välityspalkkion markkinahinta on 2108 € kun meidän välityspalkkio on 700 € eli kolmasosa!

Tarkka lukija huomaa yllä olevasta välitystoimeksiannon sisältökuvauksesta, että mikään työvaihe ei ole riippuvainen vuokran määrästä. Vaikka vuokra olisi 3000 €, ei vuokrahakemusten lukemiseen mene enempää aikaa.

Okei, valtava lukaali maaseudulla vaatii enemmän työtä kuin keskustayksiö. Mutta normaali kolmio ei. Miksi kolmion omistajan pitäisi maksaa merkittävästi enemmän välityspalkkiota vain siksi, että hänen asunnon vuokra on korkeampi?

Lisäksi on hyvä huomata, että vaikka vuokrat ovat vuosien saatossa nousseet aika reippaasti, ei välittäjän työmäärä ole. Itseasiassa päinvastoin, nykyaikainen välittäjä saa asunnon vuokrattua pienemmällä työmäärällä kuin vanhanaikainen välittäjä.

Tämän vuoksi onkin perusteltua, että välityspalkkio ei enää seuraa vuokran määrää vaan työmäärää.

Kaikki välitysliikkeet eivät anna vuokratakausta. Eli mikäli välitysliikkeen valitsema vuokralainen ei maksa vuokraa, jää tämä omistajan tappioksi. En ymmärrä, miksi kukaan käyttäisi välitysliikettä, joka ei takaa vuokria?

Kun takuuta ei ole, ei välitysliikkeellä ole kovin suurta intressiä vuokralaisvalinnassa. Nopeasti vain toimeksianto pakettiin ja lasku perään.

Toisaalta vuokranantajan kannattaa olla hereillä, että mikäli vuokratakauksesta seuraa se, että välitysliike kelpuuttaa vain täydellisen vuokralaisen, kasvaa riski tyhjästä kuukaudesta.

Tällöinhän välitysliikkeellä ei ole väliä kuinka kauan vuokraukasessa kestää, kunhan löytyy täysin varma vuokralainen.

Tärkeää onkin, että välittäjän ja omistajan välillä on aktiivista yhteydenpitoa. Näin omistaja tietää missä mennään ja miten todennäköistä asunnon vuokrauksen onnistuminen on.

Mikäli yhteydenpitoa ei ole, voit vuokranantajana olla varma, että asunnolle ei ole kysyntää. Silloin on syytä hälytyskellojen soida.

Entä kannattaako välittäjää käyttää? Riippuu. Jos sinulla on aikaa ja osaamista niin en käyttäisi välittäjää. Mutta jos kumpaa tahansa uupuu, käyttäisin ehdottomasti.

Välittäjän kustannusta voi miettiä tuntihinnan kautta (toinen tapa on miettiä lisäarvon kautta, mutta se on toisen kirjoituksen aihe). Yksiön vuokraus maksaa 500 €. Tästä saa 30 % alennuksen verovähennyksen ansiosta, eli maksettavaa jää 350 €. Jos itse tehtynä asunnon vuokraus vie aikaa esim. 8 tuntia, jää työn hinnaksi 44 €/h. Eli tätä hintaa voit verrata omaan tuottavuuteesi.

Tätä voi verrata omaan ansiotasoon tai muihin palveluammatteihin. Timpureiden palkkataso on samaa luokkaa. Sähkö- ja putkimiehet ovat 10-20 €/h kalliimpia. Edullisimmat konsultit maksanevat siinä 100 €/h paikkeilla ja lakimiehet sitten 150-200 €/h halvimmillaan.

Lakimiehistä puheenollen, meille sähköpostin lähettäminen on ilmaista!

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

3 Comments

 1. Miia Konttila sanoo:

  Hei! Teettekö vuokravälitystä Oulussa?

 2. Ville Peltonen sanoo:

  Hyviä nostoja varsinkin tuon takuun osalta. Hyvässä kohteessa korkeampi todennäköisyys saada hyviä hakijoita ja takuusen soveltuvia, kun taas haastavassa kohteessa nousee riski tyhjästä kuukaudesta. Haluaisin uskoa, että hyvä välittäjä ei kuitenkaan silloinkaan tarjoa ihan ketä vaan ja varsinkaan, jos haluaa joskus asiakassuhteen jatkuvankin. Kommunikointi on ainakin itselleni hyvin tärkeä seikka, jos/kun välittäjää käytän ja yhden whatsapp-viestin lähettäminen ei paljon aikaa vie. Yksi tapaus oli kolmen viikon täysi hiljaisuus ja sen jälkeen lähtikin välittäjä vilttiin. Yleensä hoidan itse ihan oppimismielessäkin, mutta tapauskohtaisesti olen välittäjää käyttänyt, kun oma työkalenteri on ollut haastava. Tulevaisuus näyttää kääntyvän enemmän välittäjän käyttöön, joten hienoa että teilläkin palvelu laajenee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.