Vuokra-asunnon hakeminen - Asuntopehtoori LKV

Vuokra-asunnon hakeminen

Vuoden kuumin vuokra-asuntojen sesonki on käynnissä kun tuhannet nuoret ovat saaneet tiedon opiskelupaikastaan uudella paikkakunnalla ja tämän johdosta pienten vuokra-asuntojen kysyntä on korkeimmillaan. Seuraavassa vuokravälittäjän vinkkejä vuokra-asunnon hakijoille, miten kannattaa toimia saadakseen itselleen sopivan kodin.

Ensinnä kannattaa ymmärtää mitä asunnon omistaja eli vuokranantaja loppujen lopuksi arvostaa vuokralaisessa:

  • Kykyä ja halua maksaa vuokra ajallaan
  • Kykyä ja halua pitää asunto hyvässä kunnossa
  • Pitkäaikaista vuokrasuhdetta

Tässä on varta vasten mainittu erikseen kyky ja halu, koska aina nämä molemmat eivät täyty. Suurimmalla osalla vuokralaisista on kyky hoitaa vuokranmaksu, sillä viimeistään Kela pitää siitä huolen. Kaikki eivät kuitenkaan halua tai pysty hoitamaan asioitaan niin, että palkka tai asumistuki käytettäisiin ensisijaisesti vuokranmaksuun.

Toiseksi kannattaa ymmärtää kuka päätöksen asukasvalinnasta tekee

Asunnon omistaja päättää viime kädessä, mutta hän tekee päätöksen pitkälti asuntoa esittelevän vuokravälittäjän suositusten perusteella. Jos joku ehdokas on välittäjän mielestä ylivoimaisesti paras, suosittellaan häntä omistajalle ja todennäköisesti hänet myös valitaan vuokralaiseksi.

1. Vakuuta vuokranantaja maksuhalukkudestasi

Koska käytännössä kaikki saavat joko palkkaa tai tukea, voivat kaikki vakuuttaa maksukyvystään. Näin ollen tärkeämpää on vakuuttaa omistaja maksuhalustaan. Tämä vakuutus rakentuu monesta palasesta, mistä kenties tärkein on vuokralaisen yleinen olemus ja käyttäytyminen. Ajoissa paikalle, normaalit siistit vaatteet, kohtelias käyttäytyminen, silmiin katsominen ja rehti kädenpuristus vievät pitkälle. Kannattaa myös kysyä vuokranantajan valintakriteereitä ja tavoitteita asunnon suhteen pidemmän päälle.

2. Oma-aloitteisuus

Aina, kun vuokralainen oma-aloitteisesti tarjoaa minulle luottotietoraporttiaan, todistusta voimassa olevasta kotivakuutuksesta tai tiliotteita aiemmasta vuokranmaksuhistoriastaan, nousee hänen pisteet silmissäni. Yksityiselle vuokranantajalle luottotietoraportin hinta on noin 10 euroa, kun taas jokainen saa oman raporttinsa kerran vuodessa ilmaiseksi. Kovin nousujohteisen ansioluettelon esittely voi taas jossain tapauksessa olla jopa huono merkki, sillä siitä voi päätellä asukkaan muuttavan pian pois. Voit myös tarjota mahdollisuutta soittaa nykyiselle vuokranantajallesi tai esittää vaikkapa esimiehesi suosituksia.

3. Ole valmis tekemään sopimus nopeasti

Vuokranantajalle on erittäin tärkeää välttää asunnon tyhjäkäynti. Näin ollen moni vuokranantaja haluaa tehdä sopimuksen nopeasti kun sopiva vuokralainen osuu kohdalle. Jos siis esittelyn jälkeen pidät asunnosta, kerro pian, että olisit halukas tekemään sopimuksen. Jos sen sijaan kerrot että asunto oli kiva, mutta haluat miettiä vielä, nappaa joku toinen asunnon varmasti. Mitä enemmän asetat ehtoja tai vaatimuksia, sitä epävarmempaa asunnon saanti siis on. Varmistu kuitenkin, että ymmärrät sopimuksen sisällön, sillä olet sopimuksen kanssa naimisissa pitkään.

4. Hanki takaaja

Vuokrasuhteen takausta ei vielä käytetä kovin usein, mutta se vähentää vuokranantajan riskiä huomattavasti. Jos asuntoani hakee kaksi ”identtistä” vuokralaista, joista toinen tarjoaa lähisukulaisen takausta, vie hän lähes varmasti voiton. Varsinkin, jos luottotiedoissa on merkintä, on takaaja erinomainen tapa lisätä asunnon saannin todennäköisyyttä. Takaus tarkoittaa käytännössä sitä, että takaaja takaa hoitavansa vuokrasopimuksen mukaiset velvoitteet, mikäli vuokralainen ei niitä hoida. Vuokranantajalle se siis kertoo, että joku muukin uskoo vuokralaiseen niin paljon, että uskaltautuu takaajaksi.

5. Perustele

Kerro omistajalle, miksi juuri tämä asunto olisi sinulle hyvä. Jos esimerkiksi vanhempasi asuvat vieressä tai asunnolta on erinomaiset kulkuyhteydet kouluun, työpaikalle tai harrastukseesi, ymmärtää omistaja miksi juuri tämä asunto olisi sinulle hyvä. Ja näin ollen luultavasti olisit normaalia pitkäaikaisempi vuokralainen. Jos taas omistaja aistii, että sinulle kelpaa mikä tahansa asunto, saattaa hän päätellä, että etsit vain väliaikaista asuntoa. Kerro siis etsiväsi kotia, et ”kämppää”.

Yhteenveto

Vuokrantajalle ei ole väliä mitä vuokralainen opiskelee, harrastaa tai tekee vapaa-ajallaan. Kunhan vuokra maksetaan ajallaan, asuntoa hoidetaan hyvin eikä vuokrasuhteesta aiheudu ylimääräistä harmia, on vuokranantaja tyytyväinen. Tyytyväinen vuokranantaja puolestaan haluaa pitää hyvästä vuokrasuhteesta kiinni, mikä taas laskee hänen innokkuutta esimerkiksi nostaa vuokraa. Win-win.

Asuntoa hakeassasi mieti tai kysy mitkä valintakriteerit ovat vuokranantajalle tärkeimmät ja pyri perustelemaan miksi juuri sinä täytät nämä kriteerit. Onnea asunnon etsintään!

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *