Voiko asunnon arvo nousta? - Asuntopehtoori LKV

Voiko asunnon arvo nousta?

Oletko ikinä kuullut sanottavan, että ”ostin tämän asunnon koska uskon sen arvon nousevan tulevaisuudessa”. Sen sijaan tämä on varsin yleinen syy pörssiosakkeita ostettaessa.

Omaan käyttöön ostettu asunto ei ole sijoitus vaan koti, eikä sen arvon muutoksia mietitä. Kunhan omat saadaan pois sitten joskus.

Sijoituskäyttöön ostettaessa painotetaan vuokratuottoa tai kassavirtaa. Arvonnousu on sitten bonusta jos sellaista on tullakseen.

Siltikin arvonnousu on juuri se komponentti asuntosijoittamisessa, joka tuo suurimmat tuotot. Tärkeintä on, että asunto on kasvavassa kaupungissa ja sellainen, jolle on kysyntää tulevaisuudessa.

Pellervon taloustutkimuksen arvion mukaan yksiö Turun keskustassa tuottaa pelkkää arvonnousua noin 5,5 % per vuosi seuraavat neljä vuotta. Eli noin 24 % neljässä vuodessa.

 

 

Sen sijaan kouvolalaisen kolmion arvonmuutos on noin -3 % per vuosi seuraavan neljän vuoden aikana, eli yhteensä noin -12 %.

 

 

Keskustakolmio Kouvolassa maksaa noin 100 000 euroa eli neljässä vuodessa siinä hävittää omaisuuttaan 12 000 euroa. Yksiö Turun keskustassa puolestaan maksaa noin 130 000 euroa, jolloin arvonnousua tulee noin 31 000 euroa neljässä vuodessa.

Vuokratuotto molemmissa on 4-5 % haarukassa. Vuokratuotto Kouvolan kolmiolle on noin 20 000 euroa ja Turun yksiölle noin 16 000 euroa neljässä vuodessa.

Kokonaistuotto kolmiolle on siis 20 000 e – 12 000 e = 8 000 euroa per neljä vuotta. Yksiön kokonaistuotto on 31 000 e + 16 000 e = 47 000 euroa per neljä vuotta.

Olisiko sittenkin parempi miettiä arvonnousua ensin ja ajatella, että vuokran turvin se asunto saadaan pidettyä kasvamassa arvoaan?

Mikään ei tietysti takaa, että arvonnousua tulee jatkossa yhtä paljon kuin tähän asti on tullut. Peilataanpa asiaa muutamasta näkökulmasta.

 

Asuntojen hintojen kehitys suhteessa ansiotuloihin

1960-luvulla 70 m² asunnon neliöhinta oli 80 euroa. Bruttopalkka oli 77 euroa/kk. Kuukauden palkalla sai siis yhden neliön.

51 vuotta myöhemmin, vuonna 2011 saman asunnon neliöhinta oli 3357 euroa ja bruttopalkka 3460 euroa/kk. Kuukauden palkalla sai edelleen noin yhden neliön.

Tällä mittarilla asuntojen hinnat ovat kulkeneet varsin tasaista putkea ja voidaankin sanoa, että asunnot ovat 60-luvulta asti olleet yhtä kalliita, suhteessa ostovoimaan.

Samaa mieltä on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti:

On siis turha odottaa, että asuntojen hinnat laskisivat suhteessa ostovoimaan. Ne saattavat laskea hetkellisesti, ulkoisen kriisin johdosta, mutta kriisin odottaminenkaan ei kannata.

Asuntosijoittamisen Grand Old Man Antti Arjanne on todennut, että oston ajoitusta tärkeämpää on pitoaika. Eli toisinsanoen, markkinahinnalla ostettu ja pitkään pidetty kohde on kannattavampi kuin alle markkinahinnan ostettu ja pian myyty kohde.

 

Muuttovoitto

Arjanne on myös todennut, että kun kaupungin väkiluku kasvaa 1 %, tarkoittaa se asuntojen hinnoille samaa kuin 4 % bruttokansantuotteen kasvu.

2017 Suomen BKT kasvoi noin 3 % (eli vähemmän kuin Tarjanteen 4 %) ja samalla Tampereen kerrostalo- ja rivitaloasunnot kallistuivat 5,1 % toukokuusta toukokuuhun.

Tällä hetkellä Tampereen väkiluku kasvaa noin 1-1,5 % vuosivauhtia, eli mikäli Arjanteen mainitsema sääntö pätee, voi Tampereen asuntoihin odottaa mukavaa arvonnousua.

Jos siis 3 % BKT kasvu tuo asuntojen hintoihin 5 % nousun niin paljonkohan 4 % BKT kasvu tuo? Entä jos Tampereen väkiluku kasvaa 1,5 % vauhdilla?

Ei liene realistista odottaa, että hintojen nousu jatkuu samalla tasolla jatkossakin. Mutta realistista lienee odottaa, että hinnat jatkavat nousuaan niin kauan kun väkiluku kasvaa (ja asuntoja rakennetaan vähemmän kuin kysyntää on).

 

Kulutustottumusten muutokset

Kärjistetysti viime vuosituhannella omistusasujat olivat A-luokkaa ja vuokra-asujat B-luokkaa. Nykyään on onneksi toisin ja varsinkin nuorten mieltymykset ovat muuttuneet eikä vuokrauksessa ole mitään ihmeellistä, jopa päinvastoin:

  1. Asunnon vuokraaminen tuo vapautta liikkuvaan ja muuttuvaan elämään.
  2. Asunnon vuokraaminen ei sido valtavia pääomia, jolloin ne voidaan sijoittaa toiseen, tuottavampaan kohteeseen.
  3. Asunnon vuokraaminen tuo mahdollisuuden asua sellaisessa asunnossa, jota ei olisi mahdollista ostaa omaksi.

Vuokra-asumisen suosion kasvu lisää varsinkin pienten, kasvukeskuksissa sijaitsevien asuntojen kysyntää. Lisääntynyt kysyntä puolestaan nostaa niiden arvoa.

 

Uudisrakentaminen

Kasvukeskuksiin rakennetaan paljon, mutta siltikin liian vähän. Helsinki kasvaa 10 000 asukkaan verran vuodessa, eikä kaupunki pääse edes 6 000 asunnon tavoitteeseen. Jos kaupunkiin rakennetaan puolet vähemmän kuin olisi tarve, on selvää miten asuntojen hinnat käyttäytyvät.

Toisaalta taas esimerkiksi Vuokraturvan Metsola on sitä mieltä, että ”uusien asuntojen ylituotannon riski on todellinen”.

Kenties näin on joillain paikkakunnilla (esim. Lahti), mutta mikäli PK-seudulla, Tampereella tai Turussa vähennetään uudisrakentamista, mutta muuttovoitto pysyy entisellään, nousee asuntojen hinnat vieläkin jyrkemmällä kulmakertoimella.

 

Yhteenveto

Minä en uskaltaisi lyödä vetoja sen puolesta, että kasvukeskuksissa asuntojen hinnat laskisivat. Varsinkaan, jos puhutaan kymmenistä vuosista. Onko siis niin, että (sijoitus)asuntoa ostettaessa voi myös hieman antaa painoarvoa arvonnousulle.

Kannattaa silti erottaa nimellinen ja reaalinen hinnanmuutos toisistaan. On myös mahdollista, että asuntojen reaalinen arvo ei nouse, mutta nimellisesti niiden hinta kyllä nousee, inflaation tahdissa.

Voisiko pitää annettuna, että kasvukeskuksen hyvästä taloyhtiöstä ostettu asunto ihan oikeasti kasvaa myös arvossaan, ja tämän oletuksen voisi antaa vaikuttaa sijoituspäätökseen?

 

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

8 Comments

  1. Petri sanoo:

    Mäkin olen monesti antanut painoarvoa arvonnousulle ja pysynyt kasvukeskusten keskustoissa.

    Hintojen noustessa esim. Tampereella ja Turussa tämäntyylisissä kohteissa on haastetta välillä päästä edes tuohon 4 % tuottoon ja voi joutua tyytymään esim. 3,5 % vuokratuottoon.

    Miten itse näet vuokratuoton, kannattaisiko pitää siinä joku ehdoton alaraja, vaikka arvonnousuun haluaakin asettaa odotuksia? Onko esim. 3,5 % vielä järkevä, jos kohde on tarkoitus pitää pitkään eli arvonnoususta luulisi pitkässä juoksussa tulevan nousua. Helsingissähän vuokratuotto saattaa painua 3 % tienoillekin, näin olen ymmärtänyt.

    • Asuntopehtoori sanoo:

      En näe järkeä ehdottomassa alarajassa. Jos sen asettaisi vaikkapa 3,0 prosenttiin, niin mitä jos tulee vastaan 2,95 prosentin kohde, jossa on kaikki muut speksit täydellisiä? Jättäisinkö ostamatta? No en. Ja prosentin kymmenykset hukkuvat joka tapauksessa virhemarginaaliin vuokratason suhteen. Onko vuokra 590 € vai sittenkin 610 €? Entä hyväksynkö 2,95 % tuoton ekalta kahdelta vuodelta jos sen jälkeen vuokra nouseekin ja tuotto olisikin 3,3 %?

  2. Joonas sanoo:

    Katsoin näitä kokonaistuottoprosentteja suomen vuokranantajien sivuilta. Kun katsoo esim kasvukeskusten eri alueiden kokonaistuottoja, kaikki asettuvat 5-7% välille. Eli ovat hyvin sumpussa, tavallaan voisi ajatella että aika pieni merkitys sillä, mihin edes päätyy näiden sisällä, tuotto vaihtelee ehkä 1% kokoluokkaa.

    Onko siis sinällään niin suurta merkitystä mihin asuntoon päätyy sijoittamaan, kunhan on kasvukeskuksessa? Jos vaikka ajattelee löytäneensä huippukohteen kun vuokratuotto on 5,5%, silloin arvonnoususta tulee ehkä vaan 1%. Jos taas katsoo että vuokratuotto on kohteessa x vain 3.25% eikä uskalla ostaa, silloin varmaan arvonnousu olisi 3,25% ja kokonaistuotto sama kun toisessa.

    Pointtina lähinnä se, että siellä missä arvonnousua on vähemmän, vuokratuotto on parempi ja toisinpäin. Eli kokonaistuotto tasaa näiden eron ja siinä alueiden välillä aika vähän eroja.

    • Asuntopehtoori sanoo:

      Itse en oikein näe eroa prosentin kymmenyksillä. Joskus sijoittajalla on tarkka vaade, esim. 4,0 % eikä tästä jousteta. Yritän haastaa ajatusta, että jos olisi tarjolla asunto 3,95 % tuotolla ja joka muuten näyttää hyvältä niin eikö se kannattaisi kuitenkin katsoa? Ja jos se kannattaa katsoa, niin missä raja menee? Näin ollen vuokratuotto alkaa kääntyä jossai määrin merkityksettömäksi tunnusluvuksi.

      Ja noinhan se on kuten kuvaat, että kokonaistuotto on se joka merkkaa. Toki arvonnousu on epävarmaa, vaikka eipä se vuokratuottokaan aina varmaa ole, varsinkin mitä syrjemmässä ollaan.

      Jos taas miettii, että ostaako Turusta vai Tampereelta 4,0 % tuottavan asunnon, niin ei siinä isoa eroa näillä tiedoilla ole. Eli mikromarkkina ja taloyhtiö tekee eron näiden välillä. Mutta jos voisi ostaa vuokra-asuntoindeksiä pörssistä, olisi molempien asuntojen kokoinaistuotto aika samalla tasolla.

      Ja lopuksi: arvonnousun voit uudelleenrahoittaa verovapaasti ja ostaa uuden asunnon. Vuokratuotosta maksat aina verot, eikä pankkikaan niin mielellään rahoita arvoa menettävää investointia.

      • Joonas sanoo:

        Juuri näin!

        Ja asuntojen hinnat ovat ehkä nousseet hieman vuokria kovempaa, minkä vuoksi en itsekään tuota tasan 4,0% tavoitetta ymmärrä enää, esim 3,5% jos kelpaa, löytyy jo paljon hyviä kohteita lisää.

        Tiedätkö muuten mitä tuo Tampere1 ja Tampere2 jne tarkoittaa? Tampere1 näytti esim. 3,5%, jos siis jollain 4% tavoite, ei sieltä käytännössä sijoitusasuntoa enää löydä.

  3. Markus Terälahti sanoo:

    Terve! Tiedätkö mistä löytää asuntojen toteutuneiden kauppojen hintatietoja? Olen etsinyt useammasta paikasta, mutta aika kehnosti löytyy!

    • Asuntopehtoori sanoo:

      Hei! Netistä löytyy joitain ilmaispalveluja googlaamalla. Meillä on käytössä Kiinteistönvälitysalan keskusliiton ylläpitämä tietokanta, joka on varsin kattava. Osaavalta välittäjältä saat siis tarkimman arvion.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *