Negatiiviset korot
Korot ovat pitkään olleet pakkasella, mutta nyt Tanskan Jyske Bank on valmis myymään asuntolainoilla katettuja bondeja -0,5 % korolla. Tanskan asuntolainoja on pidetty turvasatamana, sillä ne selvisivät ilman isoja ongelmia mm. Napoleonin sotien läpi. Uutinen on merkittävä siksi, että näinkään turvalliselta tuotteelta ei saada perittyä positiivista korkoa. Mielenkiinnolla odotan miten tilanne kehittyy ja mitä seuraamuksia tästä on Suomen asuntolainamarkkinoille. Ekonomistit tuntuvat joka tapauksessa olevan yhtä mieltä, että nollakorot ovat uusi normaali. Toisaalta, ekonomistien ennustuskyky on vain hieman kolikon heittoa parempi.
Lisäksi on mielenkiintoinen juttu, että edellisen 20 vuoden aikana bondi-sijoitukset (60 % yrityslainoja ja 40 % USA:n valtiolainoja) ovat tuottaneet paljon paremmin kuin S&P500-indeksi.
(Toisaalta, sama käyrä viimeiseltä 10 vuodelta näyttää täysin päinvastaiselta…).
Walk Score
Asuntosijoittajan kenties tärkein ostopäätöksen kriteeri on asunnon sijainti. Vanhan nyrkkisäännön mukaan asunnon tulee sijaita pankin ja kirkon välissä. Isommissa kaupungeissa tämä ei ole aina yhtä suoraviivaista. Esimerkiksi Tampereella Tammela ja Amuri ovat suurinpiirtein yhtä kaukana keskustasta, mutta keskustan painopiste palveluineen on siirtymässä Tammelan suuntaan.
Asiaa pystyy nyt myös mittaamaan numeerisesti Walk Score -palvelulla. Palveluun syötetään asunnon osoite ja se antaa sille pisteitä 0-100 sen mukaan, kuinka hyvin palveluita on saavutettavissa kävellen kyseisestä osoitteesta. Asuntosijoittaja voisi käyttää tätä yhtenä hankintakriteerinä, esimerkiksi rakentaakseen salkun, jonka walk score on vähintään 60.
Lisätakuu
Luen parhaillaan Thalerin ja Sunsteinin kirjaa Nudge, jossa oli mainio yhteenveto lisätakuusta (extended warranty). Lisätakuussa kuluttaja voi lisämaksulla pidentää tuotteen takuuaikaa. Kirjassa on esimerkki 200 euron kännykästä, johon kuuluu vuoden takuu. 20 euron lisämaksulla voi ostaa yhden vuoden lisätakuun. Jos 1 % kännyköistä hajoaa kahden vuoden sisään (tai sen verran ihmiset jaksavat käyttää takuuta) niin kollektiivisesti takuun tuottama lisäarvo on 2 euroa (200 euroa * 1 %). Käytännössä ostat siis 2 euron arvoisen palvelun 20 eurolla.
Lisätakuu on siis käytännössä aina huono diili ostajalle. Älä osta sitä.
Tässä vielä Simpsonien kanta lisätakuuseen.
Mukavaa viikonloppua!