Olen tänä keväänä käynyt useamman taloyhtiön yhtiökokouksissa, ja ilokseni huomannut, että tosi monen yhtiön hallitukseen on suorastaan tunkua.
Muistan kun 20 vuotta sitten kun osallistuin ensimmäiseen yhtiökokoukseen, ja päästiin kohtaan 13, jossa valitaan hallituksen jäsenet ja tilintarkastaja. Kokousväki oli hiljaa ja katseli nurkkiin tai papereitaan välttääkseen muiden katseita.
Isännöitsijä heitti yleisenä kommenttina (mutta minulle osoitettuna), että olisiko nuoremmilla osallistujilla kiinnostusta hallitushommiin.
Kysyin, että minkälainen vastuu hommassa on. Isännöitsijän vastaus oli, että valta on rajattu ja vastuu rajaton.
Takaraivossani oli korkeakoulun neuvottelutaidon proffan lausahdus pari vuotta aiemmin, että te diplomi-insinööreinä sitten joudutte taloyhtiöissä hallitushommiin, että tämä neuvottelutaidon kurssi on siltäkin kantilta teille hyödyllinen.
Totesin, että kaipa tätä voi kokeilla ja suostuin hallitukseen.
Tuosta eteenpäin lähes joka kerta kaikissa yhtiökokouksissa tilanne oli sama. Ketään ei kiinnostanut tulla hallitukseen, ja jotkut jopa jäivät pois yhtiökokouksista sen takia, että ei olisi riskiä joutua hallitukseen.
Ketäänhän ei voida hallitukseen pakottaa, mutta sosiaalinen paine voi kyllä olla kova.
Toki oli myös niitä yhtiöitä, joissa oli ns. vanhan liiton hallitus tai puheenjohtaja, jotka jatkoivat vuodesta toiseen eikä muita vaihtoehtoja ollut.
Mutta nyt huomaan, että tämä on muuttumassa. Kaikissa yhtiöissäni tänäkin keväänä on ollut niin paljon halukkuutta hallitukseen, että osassa on jouduttu jopa äänestämään. Tämä on lähes aina isännöitsijälle hankala paikka, sillä kovin moni isännöitsijä ei osaa järjestää äänestystä oikein. Usein se menee vähän niin ja näin juridiikan näkökulmasta.
Tästä seuraa harmillisesti se, että isännöitsijä toisinaan yrittää saada hallituksen kasaan ilman äänestämistä, koska pelkää siinä käyvän ilmi hänen osaamattomuutensa.
Ja vielä vaikeampaa tämä on, mikäli osa osallistujista on etäyhteyden kautta.
Pahimmillaan isännöitsijä tekee virheen, minkä seurauksena joku tarpeeksi kypsä osakas voi täysin laillisesti vaatia uuden yhtiökokouksen järjestämisen.
Mikäli teillä on uusi hallitus ja haluatte varmistaa oikeasti osaavan ja motivoituneen isännöinnin, kannattaa ottaa yhteyttä Asuntopehtoori Isännöintiin. Isännöinnin vaihtamisen jälkeen on helppo laittaa kaikki muutkin asiat reilaan.
Osassa yhtiökokouksista ei ole jouduttu äänestämään kun joku osakas on ”uhrautunut” ja perunut ehdokkuutensa.
Tämä on sinällään ok, mutta vierastan hieman ajatusta, että hallitus valitaan etukäteen pihaparlamentissa. Eli että nykyinen hallitus, tai joku muu porukka, sopii etukäteen, että meistä tehdään hallitus.
Näin voidaan saada hyvä hallitus, mutta mielestäni on parempi avoimesti yhtiökokouksessa käydä läpi kunkin ehdokkaan osaaminen, kokemus ja kontribuutio taloyhtiön hyväksi.
Hallituksen tehtävä on nimenomaan edustaa taloyhtiötä. Tällöin on tärkeää, että heillä on osaamista alalta.
Valitettavan usein vielä nykyään hallitus valitaan sillä perusteella, että jos asut yhtiössä, olet pätevä hallitukseen.
Mielestäni yksi hallituspaikka kannattaa antaa sillä perusteella, että asuu yhtiössä.
Siitä on ihan konkreettista hyötyä, kun hallituksen jäsen asuu talossa ja näkee arkea. Hän pystyy nopeasti reagoimaan ja raportoimaan isännöitsijälle ja hallitukselle talossa tapahtuvista asioista.
Mutta muut paikat tulee antaa osaamisen perusteella riippumatta siitä, missä henkilö asuu.
Hallituksen tulee johtaa taloyhtiötä pitkällä aikavälillä ja pitää huoli, että taloyhtiö on miellyttävä paikka asua, että se pysyy teknisesti ja taloudellisesti kunnossa.
Tämän vuoksi olisi tärkeää, että hallituksella on osaamista ihan vaikka johtamisesta yleisesti. Mutta aina parempi jos ymmärtää talotekniikan, juridiikan tai hankintatoimen päälle.
Näistä ehkä tärkeimmäksi nostaisin hankintatoimen, sillä isännöitsijä usein tietää ainakin jotain talotekniikasta, ja siitä muutenkin huolehtii huoltoliike.
Juridiikkaa ei onneksi kovin usein tarvita, ja kun tarvitaan, sitä osaamista voidaan ostaa ulkopuolelta.
Mutta hankintatoimi ja neuvotteleminen on työpöydällä varsin usein. Isännöitsijät tuppaa keskimäärin olemaan vähän laiskoja kilpailuttamaan palveluita, koska siitä ei suoranaisesti ole heille mitään hyötyä.
Tämän vuoksi hallituksen tulee olla aktiivinen, ja ensin isännöinnin kilpailuttamisen jälkeen kannattaa käydä systemaattisesti läpi taloyhtiön kulupuolta ja katsoa mitä muita palveluita kannattaisi kilpailuttaa.
Samoin siellä voi olla myös täysin turhia kuluja tai palveluita, jotka voisi suoraan irtisanoa. Esimerkiksi aika moni taloyhtiö on viime vuosina irtisanonut Postin automaattilokerikon. Myös yhteiskäyttöautot tuntuu olevan aika vähällä käytöllä.
Mutta isossa kuvassa kehitys on menossa hyvään suuntaan kun ihmisiä kiinnostaa huolehtia suurimmasta omaisuuserästään, asunnostaan.
Olkaa jatkossakin aktiivisia asunnon omistajia ja osallistukaa yhtiökokouksiin ja varmistakaa, että teillä on pätevä hallitus. Tällöin asuntosi arvokin kehittyy suotuisasti.