Asuntosijoittajan tietoturva - Asuntopehtoori LKV

Asuntosijoittajan tietoturva

Olen vuosikausia keskittynyt asuntosijoittamisessani toiminnan kehittämiseen ja tehostamiseen. Aika on mennyt vuokralaisten palvelemiseen, kohteiden analysointiin, rahoituksen järjestämiseen sekä prosessien parantamiseen.

Viime viikolla keskustelin Lahden kovimman vuokranantajan, Markus Grahnin kanssa, ja tajusin laiminlyönneeni yhden modernin vuokranantajan osa-alueen. Tietoturvan.

Jos asuntosijoittaja haluaa toimia edes jossain määrin tehokkaasti, kannattaa hänen hyödyntää pilvipalveluita. Tällöin kaikki data, dokumentit ja laskelmat ovat saatavilla koska tahansa käyttäen mitä tahansa laitetta.

Ajan myötä olenkin vähentänyt fyysisten dokumenttien määrää, koska en näe tarvetta säilöä yhtiökokouskutsua kun se on jo tallessa pilvessä.

Tämä puolestaan tuo esiin uuden riskin: mitä jos jostain syystä menetät pääsyn pilvipalveluusi?

Pilvipalvelussa itsessään on tietoturvariskejä (ulkopuolisten pääsy dataan, datan erottaminen muiden asiakkaiden datasta ja palveluntarjoajan vastuu itse datasta), mutta niihin loppukäyttäjä ei voi juuri vaikuttaa.

Sen sijaan ei ole mahdotonta, että joku saa selville käyttäjätunnuksesi ja salasanan. Myös palveluntarjoajan palveluun voidaan murtautua ja salasana saada selville sitä kautta.

Kenties todennäköisempää silti on, että käyttäjä käyttää samaa salasanaa useampaan eri palveluun, joissa tietoturva ei ole yhtä hyvä kuin Googlen, Microsoftin tai Applen pilvipalveluissa.

Kaikki dokumentaatio, mikä oli vain pilvessä, voisi olla kadonnut. Tämä aiheuttaisi melkoisesti harmaita hiuksia ja hyvin todennäköisesti myös eurojen katoamista, sillä esimerkiksi ajopäiväkirjalla on verovähennysten kautta konkreettinen euromääräinen arvo. Sen palauttaminen kalenterin ja omien muistiinpanojen avulla olisi erittäin työlästä.

Mikäli saman salasanan takana on myös perhevalokuvat, voi vahinko olla korvaamaton.

 

Käytännön vinkkejä

1 Ensimmäinen ja nopein tapa parantaa tietoturvaa on ottaa käyttöön kaksivaiheinen vahvistus. Tämä tarkoittaa sitä, että kun sinä tai joku muu yrittää kirjautua tilillesi uudella laitteella, pitää sinun sallia kirjautuminen esimerkiksi kännykällä, erillisellä salasanalistalla tai usb-tikulla.

Tämä luo jo aika hyvän tietoturvan salasanan menettämisen varalta. Ja jos haluaa ottaa varmaan päälle, voi vahvistamisen liittää jonkun toisen luotetun henkilön puhelimeen. Näin ollen jos samalla kertaa hukkaat tietokoneesi ja kännykkäsi, ei tietoturva edelleenkään ole uhattu.

Tässä vielä linkit Googlen ja Applen kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöönottoon.

2 Toinen ja myös melko vaivaton tapa parantaa tietoturvaa on ottaa fyysiset varmuuskopiot tärkeästä datasta. Pilvipalvelut voi asettaa automaattisesti synkronoimaan datansa tietokoneellesi, josta puolestaan voit siirtää sen ulkoiselle kovalevylle vaikkapa kerran kuussa. Datan olisi hyvä olla tallessa kahdessa eri fyysisessä paikassa, tällöin esimerkiksi tulipalo ei tuhoa tietoja.

3 Kolmas vinkki on pitää huoli oman tietokoneen tietoturvasta. Ajantasainen virustorjuntaohjelma, haittaohjelmien poisto, langattoman netin suojaus sekä kenties tärkeimpänä: tietokoneen ja netin järkevä käyttö, eli ei klikata hämäriä linkkejä, vastata roskapostittajille jne.

Korostan vielä lopuksi, että en ole tietoturva-asiantuntija, eli kannattaa kysyä tarkemmat vinkit asiantuntijoilta.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *