Pari epätodennäköistä asuntosijoittamisen riskiä - Asuntopehtoori LKV

Pari epätodennäköistä asuntosijoittamisen riskiä

Riski #1 – tyhjäkäyntiä naapurin vuoksi

Lähtötilanne oli hyvä: vuokra-asunto uudehkossa taloyhtiössä. Asunnossa tai taloyhtiössä ei ollut mitään vikaa. Riski tuli naapurista.

Naapuriasunnossa nimittäin asui asukas, joka oli heilunut ase kädessä rappukäytävässä. En halua eritellä sen tarkemmin minkälainen ase oli kyseessä, mutta tilanne oli kuitenkin vaarallinen.

Nyt tämän vuokralaisen vuokraisäntä ja isännöitsijä tekevät yhteistyötä saadakseen hänen vuokrasuhteensa päätettyä ja vaarallisen asukkaan pois talosta.

Samaan aikaan meidän asunnon vuokralainen muutti pois, käsittääkseni tietämättä tästä naapurin asemiehestä eli sattumalta juuri samaan aikaan kun ongelmia nousi pintaan.

Tästä kuitenkin syntyi pattitilanne. Vuokralaisemme on muuttanut pois, mutta asuntoa on mahdoton vuokrata uudelle vuokralaiselle koska kandidaateille täytyy kertoa tästä vaarallisesta naapurista. Jos vuokralaiskandidaatti saa kuulla naapurissa asuvan aseella uhannut henkilö, jää asunto varmasti vuokraamatta. Ei kukaan halua muuttaa sellaisen naapuriin.

Ja sama juttu myynnin suhteen. Ostaisitko asunnon jos tietäisit naapurissa asuvan asemiehen?

Nyt meidän asunnon omistaja on jumissa. Hän ei voi vuokrata eikä myydä asuntoaan, mutta hoitovastike juoksee luonnollisesti. Tyhjiä kuukausia kertyy niin kauan kunnes asemies saadaan häädettyä ja sen jälkeen asunto vuokrattua tai myytyä. Olen kuitenkin optimistinen, ettei häädössä kestä määränsä enempää ja asunto saadaan pian vuokrattua uudelleen.

Eli on mahdollista, että naapurisi sotkee asuntosijoituksesi tuoton hetkellisesti. Tällaiseen riskiin on aika vaikea varautua tai sen todennäköisyyttä minimoida.

Kenties ennen asunnon ostoa voisi yrittää selvittää minkälaisia osakkaita talossa on, mutta et silti voi vaikuttaa keille he vuokraavat tai myyvät asuntojaan. Tämä onkin yksi esimerkki vuokravälittäjän käytön puolesta. On ehkä keskimäärin todennäköisempää, että asemies saa asunnon vuokrattua suoraan kuluttajalta kuin vuokravälittäjältä.

Onneksi tämä riski ei kuitenkaan kaada koko hommaa. Se, että asunto on tyhjänä muutaman kuukauden ei ole maailmanloppu, vaikkakin tällainen syy tyhjäkäyntiin onkin varsin yllättävä. Tämän riskin realisoituminen vaatii siis sen, että vuokralaisesi muuttaa pois juuri samaan hetkeen kun toisen asunnon ongelmat nousevat esiin. Voi olla, että muut asukkaat eivät edes tiedä asemiehestä ja ongelma saadaan hoidettua sujuvasti, eli kunhan vuokrasuhteet jatkuvat häiriöstä huolimatta, ei tyhjäkäyntiä tule.

Tämä on vasta toinen kerta, kun asuntosijoittajan uralla törmään aseisiin ja olen kuitenkin nähnyt aika monta asuntoa ja vuokralaista. Eli kovin todennäköinen riski tämä ei onneksi ole. Ja kuten sanottua, riskisi realisoituu vasta mikäli vuokralaisesi muuttaa pois samaan saumaan. Mikäli hän jatkaa asumista ja asemies saadaan häädettyä, ei riski päässyt realisoitumaan.

Riski #2 – asiakirjaväärennös

Vuokrasimme asunnon nuorelle pariskunnalle, jotka maksoivat vakuuden ja muuttivat sisään. Vuokrasuhde alkoi normaalisti ja ensimmäinen vuokra tuli tilille ajallaan.

Tämän jälkeen ongelmat alkoivat ja toista vuokraa ei enää maksettu. Huolenpitopalvelun sihteerimme otti yhteyttä vuokralaiseen ja kehotti maksamaan vuokran. Kun vielä seuraavakin vuokra jäi maksamatta, otettiin vuokralaiseen uudelleen yhteys ja kerrottiin miten asia etenee nyt kun kaksi vuokraa on maksamatta.

Tässä kohtaa vuokralaiset ilmeisesti ymmärsivät, että kohta lähtee asunto alta ja he ilmoittivat, että rästivuokrat on maksettu ja toimittivat nettipankista kuvankaappauksen maksusuorituksesta.

Ongelma vain oli, että tämä kuvankaappaus oli muokattu toisesta maksusta. Rästivuokria ei siis todellisuudessa oltu maksettu vaan kuvaan oli photoshopattu meille sopivat maksutiedot.

Eli mikäli vuokralaisen suhteen on lähtökohtaisesti epäileväisellä kannalla, kannattaa varmuuden vuoksi odottaa, että rahat oikeasti näkyy tilillä. Varsinkin jos kyse on vakuudesta eli käytännössä avainten luovuttamisesta.

Tässä tapauksessa väärennöksen olisi huomannut tekstien kirjoitusasusta varsinkin jälkikäteen kun tietää mitä katsoa (esim. tässä verkkopankissa euromäärän oikea kirjoitusasu olisi ollut 1 234,56 EUR eikä 1234,56 €), mutta jos väärennöksestä ei ole mitään epäilyä, on sen erottaminen todella vaikeaa.

Vuokralaisen näkökulmasta tämä on täysin absurdia toimintaa. Tällä käytännössä saatiin pelattua pari päivää lisää asumisaikaa ennen kuin he jäivät kiinni tempusta. Lisäksi kyseessä on asiakirjaväärennös eli he saivat rikosilmoituksen häätöilmoituksen kylkeen.

Vinkkinä vuokralaiselle, mikäli tilanteesi on vaikea eikä rahaa vuokran maksuun ole: neuvottele aina vuokranantajan kanssa. Hyvältä vuokranantajalta kyllä löytyy joustoa kunhan sitä pyydetään etukäteen.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

1 Comment

  1. Tauno Virtanen sanoo:

    Ampuma-aseen kanssa riehujalta lähtee aseet ja luvat siinä samassa kun alkaa niiden kanssa riehumaan. Sen suhteen saa olla huoleton.
    Ei tarvita kuin yksi kunnon tappelu, taikka ajaa rouvan ulos asunnosta, niin poliisi tulee keräämään aseet pois, eikä uusista luvista tarvi kantaa huolta.
    Eri asia on sitten luvattomat aseet, mutta se on sitten jo eri rikos.
    Ja puukkoja myydään ihan kenelle tahansa, pikkurahalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *