Oman ajan arvo sijoittamisessa - Asuntopehtoori LKV

Oman ajan arvo sijoittamisessa

Harmittelen toisinaan kun netissä neuvotaan tutkimaan osakkeita ostopäätöksen tueksi. Tämä on monelle pienellä pääomalla sijoittavalle fiksua lähinnä siksi, että siinä oppii taitoja, joista on oikeasti hyötyä sitten kun salkku on isompi.

Parempi olisi ostaa indeksirahastoa ja tyytyä markkinan keskimääräiseen tuottoon.

Jos ajatellaan, että sijoittaja on töissä ja saa  puhtaana käteen 2000 €/kk palkan.

Oletetaan, että hänen sijoitussalkkunsa arvo on 50 000 €. Jos nyt vielä oletetaan, että analysoimalla yhtiöitä ja makrotaloutta vain päivän viikossa, hän saisi nostettua osakesalkkunsa vuosituoton 8 % -> 9 % (tähän en usko, mutta oletetaan silti näin). Analysoinnin tuotto olisi siis 50 000 € * 1 % = 500 € vuodessa.

Toisin sanoen, hän tekee töitä noin 50 päivää vuodessa ja tienaa sillä 500 €. Aika huono diili, varsinkin kun on erittäin epävarmaa, että analyysit osuisivat oikein. On täysin mahdollista, että ne menevätkin mönkään ja tuotta laskee 8 % -> 7 %, tällöin tehdyn työn arvo on negatiivinen. Joskin kukaan ei ole seppä syntyessään eli voi ajatella, että opettelee analysointia pienellä salkulla, jotta analyysit sitten osuvat oikein kun salkku on isompi.

Silti, en ole vakuuttunut, että isossa kuvassa analyysilla voisi tuottaa lisäarvoa. Siis siten, että sitä voisi suositella isoille massoille. Markkinat vain tehostuisi eli rima nousisi korkeammalle.

Jos hän olisi tehnyt 50 päivää enemmän töitä, olisi hän saanut noin 5000 € enemmän palkkaa. Tämäkin kantaa hyötyä tulevaisuuteen, sillä jos tekisit näin paljon enemmän töitä vuodessa, pomosi varmasti huomaisi ja palkitsisi lisävastuulla ja palkankorotuksella.

Jos siis tienaat vuodessa 24 000 €, kannattaa sijoittamiseen käyttää aikaa jos salkkusi arvo on noin 500 000 €. Tällöin esim. 1 % ylituotto vastaa 5000 € tuloa eli 2,5 kk palkkaa.

Hyvänä nyrkkisääntönä voisia toimia seuraava: analysoi osakkeita jos salkkusi arvo on noin 20x vuosiansiosi.

Sama logiikka toimii asuntosijoittamisessa. Jos käytät uuden ostokohteen etsimiseen kuukauden työpäivät, pitäisi alennuksen olla kuukauden palkan verran isompi.

Ero kasvaa sitä suuremmaksi, mitä arvokkaampaa aikasi on. Kymppitonnin tienaavan asiantuntijan ei kannata miettiä juuri mitään muuta kuin työtään ja vapaa-aikaansa, ulkoistaen kaiken muun.

Toki kaikki työt eivät skaalaudu loputtomiin. Eli et voi myydä vaatteita kun työnantajasi vaatekauppa on kiinni. Mutta aika monessa työssä voit tuottaa vapaa-ajallasi lisäarvoa työnantajalle. Helppo yleisohje on ottaa joku pieni osa-alue esimiehesi töistä ja hoitaa ne hänen puolestaan. Tällöin voit olla varma, että tuotat työnantajallesi lisäarvoa ja pomosi huomaa sinut.

Kannattaa siis laskea, että paljonko ylituottoa euroissa omalla analyysilla voi todennäköisesti odottaa saavan ja vertaa tätä euromäärää samassa ajassa töistä saatavaan palkkaan.

Tämä on kavala ansa, koska on helppo ajatella, että mitä minä muutakaan illalla tekisin kuin hioisin vuokrailmoituksiani tai neuvottelisin vuokralaisen kanssa vuokranmaksun eräpäivistä, ei niihin mene kuin vähän aikaa silloin tällöin.

Tällöin energiasi ja ajatuksesi ovat kuitenkin poissa isommista kuvioista. Jäät ikään kuin jumiin hiomaan pieniä asioita, kun voisit hypätä seuraavalle tasolle ja tehdä niin isoja asioita, että on ihan sama onko asunto tyhjänä kuukauden vai ei.

Mutta jos saat delegoitua pienet asiat, huomaat hetken päästä, että aivot pulppuavat uusia isompia ajatuksia, joita onkin aika kiva ratkoa.

 

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *