Miksi kannattaisi ostaa asunto Aurinkorannikolta? - Asuntopehtoori LKV

Miksi kannattaisi ostaa asunto Aurinkorannikolta?

Otsikon mukainen kysymys on yleisin, mitä olen kuullut viime aikoina. Miksi kannattaisi ostaa asunto Aurinkorannikolta?

Tähän voi vastata monelta kantilta ja jokaisella asiakkaallemme onkin juuri hänen tilanteeseen sopiva syy. Mutta käydäänpä läpi muutamia eri syitä.

Elämän laatu

Moni kokee Suomen talven vähemmän houkuttavaksi ajaksi viettää aikaa Suomessa. Kun muutaman kuukauden elää näkemättä aurinkoa lainkaan (aamulla töihin kun on pimeää ja viideltä kotiin kun on pimeää), niin sitä kummasti arvostaa auringonpaistetta ja lämpöä. Tai kun saa pukea lapsille kuravaatteita, tai yrittää päästä töihin loskan läpi housunlahkeet kuivina.

Nykyään yhä useampi työtehtävä mahdollistaa etätyöskentelyn, mikä näkyykin Aurinkorannikolla eli tuttavallisemmin Costalla. Talven aikana siellä asuu noin 30 000 suomalaista, joista jopa puolet Fuengirolassa.

Käytännössä Costalle syntyy joka vuosi pieni suomalainen talvikaupunki.

Ja ymmärtäähän tuon. Jos päivän ylin lämpötila marraskuussa on keskimäärin 21-22 astetta niin matkapäätös monelle syntyy jo tämän tiedon varassa.

Katsoin toukokuussa Costalaiset-sarjan kaikki jaksot sekä muutakin Radio Finlandian tuotantoa Aurinkorannikosta (kyllä, olen tehnyt varsin massiivista taustatutkimusta) ja näissä ohjelmissa käytännössä kaikki vieraat sanoivat tulevansa Costalle auringon, lämmön ja mukavien ihmisten ja olemisen takia. Muutamilla perusteena olivat terveydelliset syyt.

Myös liikuntaa tulee harrastettua enemmän kun on aurinkoista ja lämmintä, ja maa on kuivaa. Itselläni Stravan tunnit lähes tuplaantuvat kesäkuukausina Suomessa ollessani.

Sijoituksen kannattavuus

Olen viimeiset pari kuukautta tutkinut ja laskenut lukuisten Costan asuntojen tuottoja. Surkeimmillaan tuotto on ollut noin 6,5 % luokkaa ja parhaimmillaan 12 %. Keskimäärin tuotto näyttää asettuvan 8-10 % haarukkaan. Viimeiset pari prosenttia tuotosta tulee siitä, että kesäsesongin lyhytaikavuokraus saadaan hoidettua hyvin. Tämän vuoksi onkin tärkeää käyttää vuokrauksesta ja hallinnoinnista kokemusta omaavaa toimijaa.

Kesällä viikkovuokra vastaa talven kuukausivuokraa. Eli teoriassa kesä-elokuun 12 viikon aikana on mahdollista saada Suomen pitkäaikaisvuokrauksen normaali vuoden tuotto. Tämän päälle asunto pyritään vuokraamaan syys-toukokuun 9 kuukauden ajaksi kuukausivuokralla. Tällöin teoriassa on mahdollista saada 21 kuukauden vuokra vuoden aikana.

Rahaa tulee siis sisään lähes kaksinkertainen määrä suomalaisen sijoitusasuntoon nähden.

Samaan aikaan asunnon ylläpitokulu Costalla on murto-osa Suomesta, on kokonaiskannattavuus paljon parempi. Tyypillisesti hoitovastikkeenlaiset kulut Costalla ovat noin 1-2 €/m2, kun Suomessa taidetaan nykyään liikkua jo keskimäärin 5 €/m2 lukemissa. Lämmitys vain on niin kallista. Lisäksi ilmaston vuoksi rakennustapa Espanjassa on erilainen, minkä ansiosta korjausten tekeminen on edullisempaa.

Kun korkeamman taloudellisen vuokrausasteen (rahaa sisään enemmän) ja matalammat ylläpitokulut (rahaa ulos vähemmän) laskee yhteen, päästään huomattavasti Suomea korkeampaan vuokratuottoon.

Lisäksi asunnon remontointi on edullisempaa. Olen kuullut paljon esimerkkejä, että 80 m2 asunnon julkisivuremontin kustannus on ollut noin 3000 euroa. Suomessa julkkarin hinta on noin 300-500 €/m2 eli 80 m2 asunnolle 24.000 – 40.000 €. Eli 8-13x kalliimpi.

Sijoituksen kannattavuutta ylläpitää myös asuntoihin kohdistuva globaali kysyntä.

Siinä missä Tampere on Suomen paras paikka omistaa asuntoja, koska suomalaisten mielestä se on paras paikka asua, on Aurinkorannikko globaalissa mittakaavassa loistava paikka asua ja lomailla.

Malagaan avattiin hiljattain suora lentoyhteys New Yorkista ja se onkin nostanut suosiota amerikkalaisten keskuudessa.

Viime vuonna Espanjassa kävi 85 miljoonaa turistia, eli kysyntää majapaikoille on huikeasti. Tästä seuraa se, että asuntojen hinnat todennäköisesti jatkavat nousu-uralla, kysyntää vain on niin paljon. On silti hyvä huomata, että 2008-2009 finanssikriisi ravisteli Espanjaa todella rankasti, eli ei sekään ole immuuni shokeille. Malagan asuntohinnat ovatkin yhä noin 10 % alle finanssikriisiä edeltävää hintatasoa (eli psykologisessa mielessä nousuvaraa on).

Elämän laadun ja sijoituksen yhdistelmä

Itsellänikin on paljon asuntoja Suomessa hyvillä paikoilla, mutta eipä niissä tule itse käytyä. Vaikka yksiö Pirkkalan (tulevan ratikan varrella) onkin mielestäni hyvä sijoituskohde, ei minun tule marraskuussa käytyä lomalla siellä. Tai oikeastaan koskaan.

Mutta jos omistaisinkin asunnon Aurinkorannikolla, voisin käyttää sitä itse silloin kun sopii, tai antaa se läheisteni käyttöön. Tällä voi olla iso vaikutus omaan ja läheisten elämänlaatuun.

Ja kun tähän yhdistää sijoituskulman, eli että asunnosta saa jopa kaksinkertaista tuottoa Suomeen nähden, niin hankintakynnys madaltuu.

Espanjalaisen asunnon omistamisen suurin haaste suomalaisille onkin asunnon hallinnointi silloin kun siellä ei olla itse. Tähän Asuntopehtoori tuo nyt ratkaisun. Syyskuusta alkaen toimimme paikan päällä Aurinkorannikolla ja voimme hallinnoida sekä vuokrata asuntoja siellä. Hätistelemme talonvaltaajat pois, noudamme postit ja tuuletamme asuntosi. Pidämme siis huolen, että se pysyy hyvässä kunnossa. Ja luonnollisesti etsimme asuntoon hyvät asukkaat niin kesä- kuin talvikaudellekin ja varmistamme, että heidän loma sujuu hyvin.

Tällöin asunto maksaa itseään takaisin, mutta samalla saa varmistettua itselleen aurinkoisen loman. Aurinkoisia päiviä Costalla on keskimäärin 325 vuodessa. Aurinkoisia tunteja Costalla on yli 2500 h/v kun Suomessa on noin 1200 h/v.

Lisätietoja Espanjan palveluistamme löydät täältä.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *