Kuinka vaurastua nopeasti - Asuntopehtoori LKV

Kuinka vaurastua nopeasti

Sijoittaminen on lisääntynyt hurjasti mm. sosiaalisen median ohjeiden ja esimerkkien avulla ja tämä on todella mahtava asia. Kansankapitalismi tuo isoja vaikutuksia yhteiskuntaamme vuosikymmenten aikana.

Somessa jaettu tyypillinen vaurastumisen ohje menee suurinpiirtein näin:

 1. Laita oma talous kuntoon
 2. Säästä vähintään x % (jossa x vaihtelee 10-70 % välissä) tuloistasi
 3. Hanki useampi tulolähde (palkka, osingot, vuokrat, sivutyön tulot)
 4. Sijoita ylimääräiset rahat matalakuluiseen S&P 500 -indeksiin
 5. Toista 30 vuotta
 6. Olet taloudellisesti vapaa

 

Tämä malli todella toimii ja suosittelen sitä vahvasti kaikille.

Jos siinä on jokin ongelma, on se kohta 5. Itse en malttaisi odottaa 30 vuotta. Jos olet samaa mieltä, jatka lukemista. Jos tämä ei ole ongelma, jatka entiseen malliin.

Tämä on saanut minut miettimään myös ylipäätään pörssisijoittamisen mielekkyyttä; jos sijoitan indeksiin joka kuukausi, kertyy tilille merkittävä rahamäärä kymmenien vuosien päästä. Ongelma vain on, että en tarvitse ylimääräisiä miljoonia kun olen 70-vuotias.

Osakkeista tietysti saa osinkoja matkan varrella, mutta nämä ovat edelleen niin pieniä summia, että ne hukkuvat normaaliin elämiseen. Tai fiksusti toimittuna sijoitat ne uudelleen, jolloin ollaan taas edellä mainitussa ”rikas vanhana” -ongelmassa.

Jos taas sijoitan yksittäiseen osakkeeseen merkittävän summan, voin vaurastua nopeasti, mutta riski on todella korkea eli se ei ole luotettava ja isolle joukolle toistettava strategia.

Toki, kun yksi sukupolvi näkee tämän hitaan vaurastumisen vaivan, on seuraavalla sukupolvella paljon helpompaa. Ja luonnollisesti jos ei muutakaan keksi, on indeksisijoittaminen ehdottaman suositeltavaa.

Kuinka vaurastua nopeasti

Nopea vaurastuminen vaatii riskinottoa, mutta uskallan väittää, että riski ei ole niin korkea kuin yleisesti ajatellaan.

Toki, jos menet all in tällä hetkellä muodissa olevaan kryptoon, on riski korkea. Mutta jos ostat yrityksen tai kiinteistön, on riski huomattavasti maltillisempi.

Tässä yllämainitulle ohjeelle vaihtoehtoinen ohje vaurastua nopeasti:

 1. Säästä rahaa ja hanki kokemusta ja osaamista
 2. Osta/rakenna yritys tai kiinteistö
 3. Kehitä yritystäsi/kiinteistöäsi ja tuota lisäarvoa
 4. Myy yrityksesi/kiinteistösi hyvällä kertoimella

 

Kohta yksi vie aikaa jotain vuosia. Kun olet säästömoodissa, on indeksisijoittaminen ihan hyvä vaihtoehto. Samoin asuntosijoittaminen toimii. Isossa kuvassa sillä ei oikeastaan ole edes merkitystä, koska muutamassa vuodessa kerätty tuotto on pyöristysvirhe jos projekti menee putkeen.

Eli ei kannata tuntea huonoa omatuntoa vaikka rahat makaisivat tilillä.

Yrityksen ostaminen vaatii rahaa vähimmillään muutamia kymppitonneja mutta esim. 70 000 eurolla yhdistettynä ulkopuoliseen rahoitukseen saa hankittua jo ihan toimivan firman.

Kohdassa yksi hankitun osaamisen avulla pystyt kehittämään yritystäsi kannattavammaksi ja isommaksi.

Et näe tuottamaasi lisäarvoa päivittäin, etkä edes kuukausittain, mutta sitä syntyy koko ajan. Hyvänä nyrkkisääntönä voit pitää, että kannattavan ja pientä isomman yrityksen arvo on noin 5-7 kertaa sen tulos.

Jos siis ostamasi yrityksen tulos on 23 000 €/v ja ostat sen kolmosen kertoimella, maksat noin 70 000 €. Seuraavan viiden vuoden aikana nostat hintoja, parannat palvelua, markkinointia ja henkilöstön tyytyväisyyttä.

Yrityksen tulos on noussut 200 000 euroon eikä se ole riippuvainen sinusta vaan se on kuin kone, joka korjaa ja parantaa itse itseään. Olet rakentanut yrityksen myyntikuntoon, vaikka et ehkä aikoisi myydä sitä. Myyntikunnossa olevaa yritystä on kiva omistaa mutta se on myös helppo myydä.

Viidessä vuodessa olet rakentanut itsellesi 200 000 euron vuositulot. Vaihtoehtoisesti voisit myydä yrityksen vaikkapa kuuden kertoimella (koska se on nyt myyntikunnossa), jolloin hintalappu olisi 1,2 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi, 500 €/kk 8 % korolla sijoitettuna kasaa 700 000 € potin kolmessakymmenessä vuodessa.

Jos yrittäminen ei kiinnosta, voi saman tehdä kiinteistöillä.

Etsi huonosti hoidettu ja alihintaan vuokrattu liiketila. Osta se näiden tietojen mukaan hinnoiteltuna eli edullisesti. Yritä käyttää hintaneuvottelussa vertailukauppahintoja eli mitä muut vastaavat tilat ovat maksaneet, tai mitä uuden rakentaminen maksaisi.

Kehitä kiinteistöä tekemällä kustannustehokkaita parannuksia ja nosta vuokria.

Myy tai uudelleenrahoita kiinteistö uuden, korkeamman kassavirran perusteella. Liiketiloja hinnoitellaan usein tuottoperusteisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa samaa kuin yllä mainittu osakeyhtiöiden tulosperusteinen hinnoittelu.

Mitä korkeampi kassavirta (NOI) liiketilalla on, sitä arvokkaampi se on.

Oletetaan, että ostat miljoonalla liiketilan, jonka vuokratuotto on 100 000 €/v eli 10 %.

Teet parannuksia ja nostat vuokratuoton 120 000 euroon vuodessa. Olet opiskellut alaa ja osaavan välittäjän kanssa onnistut löytämään liiketilalle sijoittajan, jolla on 6 % tuottovaatimus.

120 000 € vuokralla ja 6 % tuottovaatimuksella tilan hinnaksi tulee 2 000 000 €.

Ei kenties helppo temppu, mutta tehtävissä.

Tämän blogitekstin pointti ei ole antaa suoraa ohjekirjaa kuinka hankkia miljoona muutamassa vuodessa vaan herättää ajattelemaan: kannattaako käyttää viisi vuotta osakesijoittamisen, säästämisen, makrotalouden ja asuntosijoittamisen opiskeluun jotta voi vaurastua vuosikymmenten aikana? Vai vaihtoehtoisesti opiskella yrittäjyyttä tai jotain muuta aihetta (jota en nyt keksi), jossa voit tuottaa merkittävää lisäarvoa.

Kaikella tekemisellämme on vaihtoehtoiskustannus.

Kun se milli on hankittu, toimii indeksi- ja asuntosijoittaminen oikein mainiosti varallisuuden säilyttäjänä ja kasvattajana.

Entä jos tämä malli ei toimikaan? Olet hukannut 70 000 euroa ja viisi vuotta elämästäsi. Tai kenties olet matkalla oppinut jotain. Kenties jopa enemmän kuin viiden vuoden indeksisijoittamisen polulla.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

2 Comments

 1. aarne sanoo:

  Kiitti hyvistä blogiteskteistä, hyvin koottu ajatuksia jopa mulle selkeeseen muotoon!

  Mulla on edessä tilanne, että tulen saamaan perintöä. oon palkkatöissä, mutta myös muutama sijotuskämppä löytyy (ostin yritykselle, jolla ei muuta toimintaa vielä).

  Koska perintöä on tulossa itselleni merkittävä summa, pohdin tässä parasta mahdollista käyttöä rahoille. Mun unelma olis nimenomaa täysyrittäjyys (sinänsä firma jo valmiina ja muutama sijoitusasunto), mutta en oikein tiedä mihin sen laittaisin. Intohimo on kiinteistöissä/rakentamisessa/flippaamisessa ylipäätään, mutta ite yritysidea uupuu.

  Voisin toki ostaa vaikkapa 3 kpl velattomia kämppiä, josta saisin esim 2000 € nettokassavirtaa tilille, mutta se ehkä tuntuu hieman tylsältä vaihtoehdolta ja pakottaisi myös käytännössä jatkamaan palkkatöitä.

  Tavallaan itselle kävisi sekä aktiivinen että passiivinen lopputulos. Eli jos vaikkapa saisin 10 000 € kassavirtaa (eli jos perintöä olisi paljon enemmän) ottaisin sen. Aktiivinen kiinnostaisi silti ehkä eniten, uskon että saan pitkällä aikavälillä paljon enemmän aikaiseksi kun tuon 2000 € ja mikä tärkeintä, pääsisin yrittämään intohimon parissa.

  Onko mitään karkeaa neuvoa tällaiselle noviisille, mitä rahoilla voisi tehdä….tai ideoita, mitä ajatusleikkejä kannattaisi päässä pyöritellä, että pääsisi johonkin ratkaisuun? 🙂

  • Asuntopehtoori sanoo:

   Kiitos mukavasta palautteesta!

   Vastaan sinulle sähköpostitse 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *