Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen - Asuntopehtoori LKV

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Olen itse keskittynyt enemmän uusien asuntojen ostamiseen sen vuoksi, että niitä pystyy ostamaan enemmän yhdellä kerralla ja näin saamaan ison alennuksen. Samalla työmäärällä saa siis enemmän aikaan, verrattuna siihen, että tutkii kuukausitolkulla Etuoven ilmoituksia, analysoi taloyhtiöiden tilinpäätöksiä ja käy esittelyissä.

Mutta paremman yksittäisen asuntokaupan saa todennäköisesti ostamalla asunnon motivoituneelta kuluttajamyyjältä suoraan. Motivoitunut tarkoittaa käytännössä sitä, että myyjällä on pakkotilanne ja asunnosta on päästävä eroon tavalla tai toisella. Tällöin hinta on alempi. Mutta kuten sanottu, tällaisen löytäminen vaatii paljon työtä.

Tässä muutamia vinkkejä, joilla helmen löytämisen todennäköisyys paranee.

Kohtele välittäjää hyvin

Vaikka et ostaisi asuntoa, ole mukava ja reilu välittäjää kohtaan niin hän tarjoaa sinulle kohteita jatkossakin. Jos et osta asuntoa, kerro miksi ei, jotta välittäjä pystyy ymmärtämään mitä sinulle kannattaa tarjota. Hän tuskin jaksaa sokkona tarjota jokaista kohdetta, jos se on arpapeliä kun hän ei tiedä mitä etsit.

Pidä aina plan B

Älä saata itseäsi tilanteeseen, jossa sinun on pakko ostaa. Onneksi ostaminen yleensä ei ole pakollista (toisin kuin myyminen). On kuitenkin mahdollista, että ostamisesta tulee ”pakkomielle” ja kun siihen on käyttänyt tarpeeksi aikaa, tulee tunne, että aika menee hukkaan jos ei osta jotain.

Eli älä osta mitä tahansa vain siksi, että olet jo käyttänyt etsimiseen paljon aikaa.

Tämän kääntöpuoli on, että kun voisit ostaa esim. meidän nipputarjouksista kohteen, joka tuottaa 10 % omalle pääomalle per vuosi, menettää ostaja tämän tuoton jos hän käyttää vuoden etsimiseen. Eli loputtomiin ei myöskään kannata etsiä.

Ole luova

Jos tiedät hyvän kohteen, joka ei ole julkisessa myynnissä, ole luova. Jos myyjän tietojen löytäminen on vaikeaa, on se sitä myös muille ostajille.

Esimerkiksi kirjeen lähettäminen potentiaaliselle myyjälle voi olla hyvä vaihtoehto. Sitä ei käytännössä kukaan käytä nykyään, joten sillä varmasti saat myyjän huomion.

Anna pienet virheet anteeksi

Mikään diili ei ole täydellinen. Mitä tarkemmin tutkit diiliä, sitä todennäköisemmin löydät siitä epäkohtia. Tottakai pitää ymmärtää minkälainen puute on kriittinen ja minkä kanssa voi elää.

Mutta kun olet neuvottelussa pitkällä, voi olla paikallaan antaa pienten yllätysten olla. On nimittäin myyjälle rasittavaa, jos 99 % diilin yksityiskohdista on saatu sovittua ja sitten ostaja alkaa neuvottelemaan jostain mitättömästä asiasta. Myyjälle tulee tunne, että yrittääkö ostaja nyt käyttää sunk cost fallacya häntä kohtaan, eli tunnetta että aikaa on käytetty jo niin paljon, ettei diiliä enää halua kaataa.

Toisaalta älä myöskään säädä exceliäsi siihen malliin, että kaikki diilit näyttävät hyviltä. On varsin helppoa pyöristellä lukuja siten, että saa vuokratuoton näyttämään sopivalta.

Mutta toisaalta jos tuottovaatimuksesi on 5 %, ei kannata kaataa diiliä sen takia, että sen tuotto on 4,98 %.

Kyseenalaista nykyinen vuokra

Jos olet ostamassa asuntoa myyjältä, jonka maineesta ei ole tietoa, mieti ovatko hänen esittämät faktat faktoja. Yksi yleinen tapa saada asuntosijoitus näyttämään hyvältä on esittää korkeampaa vuokraa.

Tiedän tapauksia, joissa myyjä on ilmoittanut vuokran korkeammaksi kuin mitä asunnosta on loppujen lopuksi saatu. Vielä härskimpi on tapaus, jossa asunto oli vuokrattu todella korkealla vuokralla. Myyjän on helppo sanoa, että korkea vuokra on mahdollista koska sitä nytkin maksetaan.

Ongelma oli se, että vuokralainen oli myyjän tuttu, joka irtisanoi vuokrasuhteen pian kaupan jälkeen. Kun ostaja sitten yritti vuokrata asuntoa, piti vuokraa laskea 150 eurolla ja tuottolaskelmat heittivät häränpyllyä.

Jätä hyvää molemmille

Jos aiot ostaa samalta myyjältä uudestaan, jätä vähän hyvää molemmille osapuolille. Eli älä neuvottele hintaa ja muita ehtoja aggressiivisesti mahdollisimman alas.

Sen sijaan pyri saamaan kauppa maaliin niin, että siitä jää molemmille hyvä mieli ja halu tehdä kauppaa jatkossakin.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *