Asuntopehtoorin puolivuosikatsaus - Asuntopehtoori LKV

Asuntopehtoorin puolivuosikatsaus

Perustin Asuntopehtoorin 2018 ja heti vuonna 2022 pidin ensimmäinen kunnollisen kesälomani. Tänä vuonna onnistuin myös pitämään kesäloman ja se meni vieläkin kivuttomammin kuin vuosi sitten. Kiitos kuuluu koko Asuntopehtoorin tiimille.

Kesäloma onkin monesti yrittäjille se kaikkein jännittävin aika vuodesta. Kesäloma nimittäin paljastaa, onko sinulla yritys vai työpaikka. Oikeassa yrityksessä hommat jatkuvat enemmän tai vähemmän normaalisti kesälomien aikana, asiakkaat eivät pääsääntöisesti huomaa palvelun heikentymistä tai hidastumista eikä henkilökunta ylikuormitu. Sen sijaan jos yrittäjä on ainoa työntekijä, tarkoittaa se sitä, että kesälomalla palvelut seisovat ja asiakkaat odottavat. Tai kuten se yleensä menee: kesälomaa ei ole.

Tämän vuoksi oli mukavaa huomata, että asiakaspalaute oli kesänkin aikana erinomaista ja henkilökunta vaikutti tyytyväisiltä tuurausjärjestelyihin. Pystyin lomailemaan rauhassa ja homma toimi ilman minuakin.

Yritystä rakentaessa sen kannattavuus helposti hämärtyy, mikäli yrittäjä ei nosta palkkaa. Tällöin yrityksessä on yksi työntekijä, joka tuo huikean kannattavuuden ilman kuluja, mikä on tietenkin täysin epärealistista. Tästä seuraa kaikenlaisia ikäviä asioita tulevaisuudessa.

Mikäli yrityksen tulos näyttää liian hyvältä palkattoman yrittäjän vuoksi, voi yrityksen todellinen kannattavuus hämärtyä. Jos yrittäjä ei nosta palkkaa, tulisi yrityksen tuloksen olla vähintään joitain kymppitonneja plussalla, yrittäjän palkan verran siis. Mutta mikäli yrityksen tulos on nipin napin nollassa ja yrittäjä ei nosta palkkaa, tekee yritys todellisuudessa tappiota. Tämän lisäksi yrityksen arvostaminen on vaikeaa, koska tuloslaskelma ei vastaa todellisuutta.

Tästä johtuen valitettavan monen yrityksen arvo on nolla, sillä ne ovat ”vain” työpaikkoja yrittäjälle, eivät oikeita yrityksiä. Vain on lainausmerkeissä, koska tässä ei ole mitään pahaa. On ihan ok pyörittää yritystä, joka on itselle työpaikka.

Jos yritys on täysin riippuvainen sen perustajan työpanoksesta, on yritystä vaikea myydä tai siirtää seuraavalle polvelle, koska tällöin perustaja jäisi pois, eikä hänen työpanos enää olisi saatavilla. Tämän vuoksi esimerkiksi yhden naisen parturi-kampaamoa on aika vaikea myydä, koska asiakassuhteet ovat hänen henkilökohtaisia suhteitaan eivätkä niinkään yrityksen suhteita.

Mm. näistä syistä olen tietoisesti pyrkinyt rakentamaan Asuntopehtooria siten, että se ei ole riippuvainen minusta, vaan että se on oikea yritys, joka toimii kaikissa tilanteissa, vaikka sitten sen perustaja jäisikin bussin alle. Ja nyt ilokseni näyttää siltä, että tässä on onnistuttu. Meillä on pätevä johtoryhmä ja tiimi.

Esimerkiksi loman aikana luin kuukausipalaverin pöytäkirjasta, että meillä on aloittanut viisi uutta työntekijää, käynnistetty päällikkötason henkilön rekrytointi, avattu toiminta Kuopioon sekä aloitettu nettisivujen uudistus. Näiden lisäksi olemme syväntäneet yhteistyötä muutaman institutionaalisen asiakkaan kanssa ja avanneet keskustelun uusien toimijoiden kanssa. Nämä kaikki ovat Asuntopehtoorin tiimin yhteiseffortilla saatu aikaiseksi, ilman minua.

Tämä konkretisoi sen, että Asuntopehtoori toimii täysin itsenäisesti ilman minua, ja tämä on sekä asiakkaiden, henkilökunnan että omistajan etu.

Kaiken lisäksi vuokrasimme heinäkuussa yli 300 asuntoa. En ole kovin tarkasti seurannut mitä kilpailijat tekevät, mutta uskoakseni alamme olla Tampereella markkinajohtaja. Huolenpitopalvelumme kasvaa noin sadalla asunnolla joka kuukausi ja Huolenpitotiimin yksi tärkeimmistä prosesseista onkin rekrytointi ja perehdytys. Asiakkaat selvästi pitävät edullisesta hinnoittelusta ja hyvästä palvelusta.

Itseasiassa yrityksen ihan alkuvaiheessa sain monelta asiakkaalta palautetta, että ”sinulla on konsepti kunnossa” ja näin se tosiaan näyttää olevan. Haaste on ollut saada skaalattua toimiva konsepti uusiin kaupunkeihin ja pidettyä yllä hyvää laatua yrityksen kasvaessa. Tässä tiimimme on selkeästi onnistunut.

Isot kiitokset siis upealle tiimillemme, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

Ajat ovat nyt selkeästi haastavammat kuin vielä vuosi sitten oli, mutta olen vakaasti sitä mieltä, että tilanne tulee parantumaan muutaman vuoden sisällä. Rakentaminen vähenee tällä hetkellä niin hurjaa vauhtia, että parin vuoden päästä meille valmistuu huomattavasti vähemmän asuntoja. Jos samaan aikaan kasvukeskukset yhä ovat kasvukeskuksia eli niihin muuttaa uusia asukkaita, niin kysyntä ja tarjonta pitävät huolen vuokrien noususta. Pienten asuntojen hinnat reagoivat kenties enemmän parantuneeseen tuottoon, kun taas perheasuntojen hinnat riippuvat enemmän työllisyydestä ja käytettävissä olevista tuloista.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *