Asuntopehtoorin asuntomarkkinakatsaus 12/2020 - Asuntopehtoori LKV

Asuntopehtoorin asuntomarkkinakatsaus 12/2020

Asuntomarkkinoita läheltä seuraavana tämä vuosi oli mielenkiintoinen. Aluksi pelättiin koronan vievän asuntomarkkinat pidempään pulkkamäkeen, sitten piristyi mökkikauppa ja lopulta myös asuntokaupan alamäkikin oli peruttu.

Näyttääkin siltä, että Covid-19 -pandemialla ei loppujen lopuksi ollut kovin paljon merkitystä asuntomarkkinoille. Oman työhuoneen ja pihan merkitys lisääntyi hieman, mutta isossa kuvassa näillä ei juuri ole merkitystä.

Jos tästä jotakin voi oppia niin sen, että asuntomarkkinat ovat todella hitaita liikkeissään. Ne eivät ehtineet laskea, ennen kuin yleinen tunnelma olikin jo parantunut.

 

Korona lisäsi vuokra-asuntotarjontaa

Jo vuoden 2020 tammikuussa Tampereella oli vuokra-asuntoja tarjolla 370 kpl enemmän kuin 2019 tammikuussa. Tämä on oikeasti se markkinoiden iso uutinen, joka jää vähemmälle huomiolle.

Lisääntynyt kiinnostus asuntosijoittamiseen on tuonut vuokra-asuntoja markkinoille. Piensijoittajat ovat mahdollistaneet uudiskohteiden käynnistämisen ja tuloksen näemmä tässä. Vuokra-asuntoja on tarjolla yli puolet enemmän kuin vuosi sitten!

Tämä kannattaa pitää mielessä, kun mietitään minkälaisia keppejä asuntosijoittajan rattaisiin voidaan lyödä.

Koronan vaikutus näkyy selvästi maaliskuusta alkaen. Tällöin normaalisti asuntojen tarjonta kääntyy laskuun kesää kohti mentäessä. Sen sijaan tänä vuonna asuntotarjonta jatkoi kasvamistaan, koska korona pysäytti lyhytaikaisen vuokrauksen (Airbnb ym.) kuin seinään. Nämä asunnot siirtyivät pitkäaikaisvuokraukseen.

Toukokuussa jaettiin ensimmäiset opiskelupaikat, jolloin kysyntä ylitti tarjonnan ja vapaiden asuntojen määrä lähti laskuun. Heinäkuun aikana opiskelijat muuttivat Tampereelle ja elokuun alussa asuntojen tarjonta oli vuoden alimmillaan. Syyskuun aikana tarjonta alkoi taas kasvaa kohti talvea.

Lisääntyneen asuntotarjonnan pimeä puoli

Avasimme toimiston Jyväskylään helmikuussa 2020 ja jo silloin markkina oli haastava. Uusia asuntoja oli rakennettu todella paljon kaupungin kasvuun nähden. Korona toi tähän pienen tauon, rakennusliikkeet laittoivat jäihin kaikki muut paitsi varmimmat pääkaupunkiseudun ja Tampereen hankkeet. Mutta nyt tarjonta näyttää palautuvan entiselleen myös Jyväskylässä.

Vuokrataso on laskemassa ja neuvoni jyväskyläläisille vuokranantajille onkin pitää kiinni hyvistä vuokralaisista, vaikka se tarkottaisi vuokran alentamista. Jyväskylän toimistomme vetäjän Kimmo Oravuon sanoi, että hänen yksi haaste on saada vuokranantaja-asiakkaat ymmärtämään, että mikäli tyhjän kuukauden haluaa välttää, kannattaa vakavasti pohtia vuokran alentamista.

Liikarakentaminen on ihan todellinen uhka ja mm. Osmo Soininvaara varoitti sen seurauksista:

Jos nimittäin asuntotilanne muuttuu niin hyväksi, että asunnoista tulee ylitarjontaa, tyhjilleen uhkaavat jäädä halvimmat alueet. Niiden asunnoista tulee erityisen halpoja, mikä houkuttelee sinne maksukyvyttömimpiä asukkaita.

Tämä onkin rakennusteollisuudelle melkoinen haaste. Älä rakenna liikaa, mutta älä myöskään liian vähän.

 

Asuntopehtoorin vuosi 2020

Huolimatta epäonnekkaasta ajoituksesta Jyväskylän toimiston avaamisen suhteen, kulunut vuosi oli meille hyvä. Olemme nousseet kuluttajien vuokra-asuntojen välitysliikkeiden markkinajohtajaksi Pirkanmaalla.

 

Tämän lisäksi tänä vuonna olemme:

  • Avanneet toimiston pääkaupunkiseudulle
  • Palkanneet neljä kokoaikaista työntekijää
  • Vuokranneet 575 asuntoa
  • Myyneet 320 asuntoa
  • Yli tuplanneet Huolenpitopalvelussa olevien asuntojen määrän
  • Pitäneet yllä viiden tähden laadustamme
  • Aloittaneet yhteistyön Asuntosalkunrakentajan kanssa
  • Ja saaneet paljon uusia ystäviä ja asiakkaita!

 

Olemme varsin optimistisia ensi vuoden suhteen. Tavoitteemme on saada jalansijaa erityisesti pääkaupunkiseudun vuokravälitysmarkkinoilla, joissa nykyinen palkkiotaso on posketon.

Tämän lisäksi tulemme avaamaan toimistot Turkuun ja Ouluun. Tervetuloa matkaamme!

Kiitos tuhannesti kaikille asiakkaillemme ja seuraajillemme kuluneesta vuodesta. Toivotan kaikille oikein onnellista uutta vuotta!

Koko Asuntopehtoorin tiimin puolesta,

Miika Vuorensola

 

Jaa eteenpäin:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 15 vuotta ja tehnyt useampia satoja vuokrasopimuksia. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi 

040 777 2808 

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *