Vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen - Asuntopehtoori LKV

Vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Korkojen noustua nopeasti moni asunnon ostaja on vetäytynyt sivuun ja miettii mitä tehdä.

Ymmärrettävästi asunnon ostaminen ei ole yhtä houkuttelevaa kuin se oli vielä vuosi sitten. Esimerkiksi jos asuntoa varten joutuu ottamaan 200.000 euron lainan, tulee siitä 4 % kokonaiskorolla 670 €/kk kulu. Kun päälle laitetaan vielä hoitovastiketta 200 €/kk sekä korjausvaraa toinen mokoma, on asumiskulut reilu tonni kuussa.

On täysin mahdollista, että saman asunnon saa vuokrattua halvemmalla. Eli vuokra-asuminen onkin tavalliselle ihmiselle kannattavampaa kuin asunnon ostaminen omaksi.

Asuntosijoittajan kannalta tilanne näyttää tietysti päinvastaiselta. Sijoittaminen ei houkuta, koska korot syövät valtaosan tuotosta.

Mutta fiksu sijoittaja katsoo asuntosijoitustaan pidemmällä aikavälillä. Korot tuskin ovat koko omistusaikaa nykytasolla, toki se on mahdollista. Mutta vuokra nousee hyvin todennäköisesti. Voi ollakin, että jo viiden vuoden päästä vuokra on noussut sen verran, että sijoituksen kassavirta onkin jo neutraali tai hieman plussalla.

Toisin sanoen, nyt voi olla oikein hyvä aika ostaa sijoitusasunto, koska Etuovesta varmasti löytyy myyjä, joka on valmis tiputtamaan hintaa.

Jos oikein haluaa ottaa näkemystä ja ajoittaa asunnon ostamista, helmi-maaliskuu voi olla vuosikausiin paras aika ostaa asunto. Kesällä markkina piristyy aina hieman ja ensi vuonna ihmiset ovat jo tottuneet uuteen korkotasoon eivätkä enää säiky sitä samalla tavalla kuin nyt.

Suurin säikyttäjä onkin muutos, ei absoluuttinen korkotaso. Kun korot nousevat, ihmiset odottavat ja katsovat kuinka ylös korot nousevat. Kun lakipiste on saavutettu, voidaan tehdä varmemmat laskelmat ja toimia.

Vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Listaan seuraavaksi muutamia vinkkejä sijoitusasunnon ostajalle. Eli miten kannattaa toimia jos haluaa tehdä hyviä kauppoja nyt ja erityisesti jatkossakin.

Älä välitä pikkuasioista

Mikään diili ei ikinä ole täydellinen. Aina on jokin osa-alue, joka ei ole ihan optimaalinen. Mutta jos odotat sitä parasta diiliä, odotat todella pitkään ja vaihtoehtoiskustannus vie tuottosi.

Lisäksi kun et käytä aikaasi marginaalisiin asioihin, voit käyttää aikaasi seuraavan diilin rakentamiseen. On parempi tehdä kaksi 9.000 euron tuottoa kuin yksi 10.500 € tuottava kauppa.

Jätä pihviä jokaiselle osapuolelle

Älä tinkaa hintaa ihan viimeiseen asti. Tai jos tinkaat, jousta muissa ehdoissa. Kun kaupan jokainen osapuoli kokee tehneensä hyvät kaupat, tulet tekemään jatkossakin kauppoja sillä maineesi kiirii.

Sen sijaan jos pelaat kovaa ja vaadit tiukkoja ehtoja, voi olla, että myyjä tekee tämän yhden kaupan mutta kertoessaan kaupasta tutuilleen, jää tulevaisuudessa kauppa jos toinenkin tekemättä.

Käytä samaa välittäjää uudestaan

Välittäjä on kumppanisi, pidä hänestä huolta. Älä tinkaa välittäjän palkkiosta vaan pikemmin maksa hänelle avokätisesti. On aivan sama säästääkö välittäjän palkkiossa 1000 euroa jos sen sijaan maksat hänelle kunnon palkkion ja tämän ansiosta saatkin asunnostasi 10.000 euroa isomman kauppahinnan.

Tai jos tämän ansiosta välittäjä soittaa sinulle ensimmäisenä tarjotakseen seuraavaa asuntoa ostettavaksi ja saat sen siten ostettua edullisemmin. Toki tämä ei ole välittäjän asiakkaan eli asunnon omistajan etu, mutta näin kuitenkin toisinaan toimitaan.

Käytä samaa välittäjää uudestaan ja uudestaan niin teille muodostuu luottosuhde, jonka ansiosta palvelun laatu paranee, kitka vähenee ja teet enemmän euroja pienemmällä vaivalla pitkällä aikavälillä.

Älä potki renkaita

Jos välittäjäsi tarjoaa sinulle asuntoa, tutki se ja jos kohde ei toimi sinulle, kerro välittäjälle miksi.

Mikäli jatkuvasti pyydät tietoja mutta et ikinä osta mitään, välittäjä huomaa pian olevan ajanhukkaa lähettää sinulle tietoja kohteista. Viet aikaa mutta et osta mitään.

Mutta jos ainakin kerrot miksi tämä kohde ei toimi, välittäjä ymmärtää minkälaisia diilejä sinulle kannattaa tarjota. Ja kannattaa kertoa myös, että oikeasti olet ostamassa.

Ostokriteerien avaaminen auttaa. Mutta toisaalta jos olet etsimässä yksisarvista, välittäjä voi todeta, että ei maksa vaivaa.

Hyvän diilin näkee minuutissa

Jos joudut pyörittämään exceliä tuntikaupalla, ei diili ole hyvä. Hyvän diilin näkee minuutissa.

Tämän vuoksi en ole oikeastaan ikinä käyttänyt exceliä tai laskuria analysoimaan ostokohdetta. Sen näkee kyllä hyvin nopeasti, onko kohde sellainen, jota kannattaa tutkia tarkemmin (esimerkiksi tilata taloyhtiön paperit) vai ei.

Kun lasket kohteen lukuja excelissä uudestaan ja uudestaan yrität kenties etsiä sellaisia lukuja, joilla diili ”toimii”. Tällöin kannattaa ottaa askel taakse ja miettiä onko joku syy, miksi yrität saada diiliä toimimaan. Jos syy löytyy, pohdi kuinka hyvä syy se on.

Jos diilin hyvyyden näkee ilman exceliä, on siinä riittävästi pelivaraa epävarmuuden varalle.

Jaa eteenpäin:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Miika Vuorensola

Yrittäjä, DI, LKV, LVV

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika on toiminut vuokranantajana yli 18 vuotta. Hänelle tärkeitä arvoja ovat hyvä vuokranantajuus sekä reilu peli puolin ja toisin.

miika@asuntopehtoori.fi

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Kauttamme löydät asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Lähetä sähköpostiosoitteesi ja ilmoitamme uutiskirjeellä potentiaalisista kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *